Skillnad mellan versioner av "Sailor Moon"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 60: Rad 60:
*[http://www.algonet.se/~khelatar/semic.html Sailor Moon: Serietidningen (fansajt)]
*[http://www.algonet.se/~khelatar/semic.html Sailor Moon: Serietidningen (fansajt)]
*[http://www.eternalsailormoon.org/ Eternal Sailor Moon]
*[http://www.eternalsailormoon.org/ Eternal Sailor Moon]
*[http://sailorsense.herobo.com SailorSense - Svenskt Sailor Moon forum för Sailor Moon fans]
*[http://sailorsweden.grokia.se SailorSweden (Hete innan SailorSense) - Svenskt Sailor Moon forum för Sailor Moon fans]


==Fotnoter==
==Fotnoter==
<references/>
<references/>

Versionen från 9 augusti 2011 kl. 20.32

"Pretty Guardian Sailor Moon" nr 1 © 2003 Kodansha/Naoko Takeuchi.

"Sailor Moon" (美少女戦士セーラームーン, "Bishōjo Senshi Sērā Mūn"), japansk shōjo-manga av Naoko Takeuchi. Denna manga har blivit enormt populär över hela världen och har adapterats till flera andra medier såsom anime, tv-spel och rollspel.


Handling

Skolflickan Usagi Tsukino lever ett normalt liv till dess en talande katt vid namn Luna berättar att hon egentligen är Sailor Moon, en förkämpe mot ondskan. Som månprinsessan Sailor Moon kan hon förvandla sig och får en speciell dräkt, särskilda krafter och besvärjelser (måntiara, kristallkraft m.m.).

Fler väktare

Usagi möter sedan fler flickor som också funnit sitt kall och numera är Sailor Senshi, främst de övriga fyra "inre" senshi:

  • Sailor Mercury (Ami Mizuno), en liten, tekniskt begåvad tjej.
  • Sailor Mars (Rei Hino), i det civila en miko vid Hikawa-templet.
  • Sailor Jupiter (Makato Kino), en lång och stark tjej.
  • Sailor Venus (Minako Aino), den blonda Minako förekom också som Sailor V.

Ytterligare sailors tillkommer längre fram i berättelsen. En som figurerar i det fördolda redan från början är Sailor Pluto (Setsuna Meioh), en dam med krafter att förändra tiden själv.

"Sailor Moon" på franska © Naoko Takeuchi/Glénat.

Romantik

Ett romantiskt tema finns också, i form av figuren Tuxedo Mask (Mamoru Chiba), Usagis pojkvän. Vardagliga bestyr och umgänget med vänninorna utgör en hemtrevlig kontrast till fighterna med t.ex. den elaka drottning Beryl. Personerna förekommer som reinkarnationer, dels i det förflutna, på månen, skildrat som en vacker sagoutopi. Månkungadömet invaderas av mörka krafter och går under. Där är Usagi månprinsessa och Mamoru den stilige prins Endymion. I framtiden, i en annan romantisk utopi, har vi Silvermilleniet (Silver Millenium, ett framtida Tokyo), där råder Drottning Serenity, en åldrande Usagi, som är under belägring av de onda krafterna som vill sprida hat och död på Jorden. Återkommande Sailor Moon-replik: "Jag ska straffa dig, i Månens namn".

Popularitet

Den enorma popularitet Sailor Moon har åtnjutit (inte minst bland flickor i åldern 7–14 år) kan dels förklaras med att det är lätt att känna sympati med Usagi. Hon är trots sitt alter ego som godhetens och rättvisans förkämpe en väldigt vanlig tjej, inte speciellt smart, lite tafatt och ängslig men renhjärtad. Till detta tillkommer också de element hämtade ur det traditionella Japan som förekommer i serien.[1]

Publicering

Mini japan.gif Japan

I Japan publicerades "Sailor Moon" ursprungligen som följetong i serietidskriften Nakayoshi från 1992. Samlingsvolymer, totalt 18 st, utgavs 1992–97 av Kodansha, med återtryck 2003. Två samlingsvolymer Shinsōban med korta Sailor Moon-relaterade serier (typ Chibis dagbok) gavs ut 2004. Därutöver finns också 3 volymer Codename: Sailor V, en föregångare om Sailor Venus och hennes katt Artemis äventyr. Följetong i Run Run 1991–97, sedan samlade i 3 volymer.

Mini usa.gif USA

"Sailor Moon" utgavs i USA av Tokyopop, först som följetong i MIXXzine, sedan utkom 11 av samlingsvolymerna (1997). Diverse andra Sailor Moon-relaterade böcker publicerades också, såsom film comics, scout guides mm.

Mini frankrike.gif Frankrike

I Frankrike har alla 18 volymerna av "Sailor Moon" publicerats av Glénat.

Mini sverige.gif Sverige

Den serietidning som kommit ut i Sverige är inte Takeuchis originalmanga utan en biprodukt till animen, uppbyggd av stillbilder från densamma (alltså en sorts fotoserie). Den gavs först ut av Semic 1996–97, och senare av Egmont 2000–01.

Bonnier Carlsen ville publicera den egentliga mangan 2004, men kunde på grund av en avtalsstrid mellan Takeuchi och hennes japanska förläggare inte få utgivningsrättigheter till den.[källa behövs]

I andra medier

Fem säsonger anime för tv gjordes med Sailor Moon, totalt 200 avsnitt, plus tre långfilmer. I USA visades de 4 första säsongerna.

De två första säsongerna gick under flera år på svenska TV-kanaler (TV4 och Kanal 5), och kom att utgöra en viktig del av manga-vågen i Sverige under 90-00-talet.[källa behövs]

Externa länkar

Fotnoter

  1. Rudranath, Navok, Warriors of Legend, Reflections of Japan in Sailor Moon, LLC 2006.