Tokyopop

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tokyopop, amerikanskt förlag, har med sin produktiva utgivning av manga haft en nyckelposition inom den framväxande manga-vågen i västvärlden. Har dock fått viss kritik för sitt urval och för sina framhafsade översättningar[källa behövs].

Tokyopop grundades av Stuart Levy 1996 som en del av Mixx Entertainment. Företaget fick från början framgång med sin publicering av mangafavoriter som Sailor Moon, Magic Knight Rayearth och Parasyte. Under åren som följde utgavs ytterligare hundratals titlar av förlaget. Det var Tokyopop som i USA införde den ursprungliga japanska höger-till-vänster layouten på boksidorna, innan hade förlag redigerat om manga före utgivning i väst.

Tokyopop har ett dotterbolag i Storbritannien, som dock bara säljer de amerikanska produkterna på den brittiska marknaden. Dotterbolaget i Tyskland, Tokyopop GmbH, har en mer självständig utgivning.

Sommaren 2011 upphörde man dock med sin utgivning av manga i USA, och licenserna återgick till ägarna. En likvidering och utförsäljning av lager följde. Utgivning i Europa samt filmverksamhet berördes dock ej, och nu under oktober månad 2013 säger sig Tokyopop avse att återuppta mangautgivningen, nu med ett mindre och mer riktat utbud.

Utgivning av manga

Utgivning av manhwa

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!