Svärdet i stenen
"Svärdet i stenen" är en romansvit skriven av den indisk-brittiske författaren T.H. White, och publicerad 1938-1977. Böckerna bygger på den engelske 1400-talsförfattaren Thomas Malorys nedteckning av legenderna kring kung Artur, trollkarlen Merlin, och riddarna kring runda bordet. 1963 filmatiserades den första boken av Walt Disney, och i denna tappning så har berättelsen även överförts till seriemediet.
Handling
Romansviten "Svärdet i stenen" ("The Once and Future King" i original) innefattar de fem böckerna "Svärdet i stenen", "Vindens och nattens drottning", "Den missanpassade riddaren", "Ljuset i stormen" och "Merlins bok". Handlingen följer Arthurs liv, från ung föräldralös väpnare, via hans tid som lärling hos trollkarlen Merlin, kröningen och livet som kung, och slutligen hans hjältedöd.
Disneyversionen
Disneys animerade långfilm "Svärdet i stenen" (även kallad "Pysen, trollkarlen och svärdet" på svenska) hade premiär 1963. Filmen bygger på romanseriens första del, och följer Arthurs barndom, från mötet med Merlin, till kröningen – en följd av att han lyckats lossa ”svärdet i stenen" och därmed uppfylla den profetia som säger att bara Englands rättmätige kung ska kunna lösgöra det det.
Utöver Arthur själv, består filmens persongalleri främst av Merlin, hans tama uggla Arkimedes, Arthurs fosterfar Sir Hector och dennes son Sir Kay, samt Merlins ärkefiende, häxan Madame Mim, som hade en mindre roll i boken.
Parallellt med att filmen gick upp på biograferna publicerades både Pete Alvarados adaption för den amerikanska serietidningsmarknaden, och John Ushlers tolkning (med manus av Frank Reilly för dagspresserien "Walt Disney's Treasury of Classic Tales". Senare har ytterligare adaptioner tecknats av Rex Archer för den brittiska marknaden (1973) och i europeiskt albumformat av teamet Andrea Nicolucci, Sara Storino och Tony Fernández (2001, med manus av Didier le Bornec).
Alvarados version av filmen har publicerats flera gånger i Sverige; i Walt Disney's Serier 14/1964, Walt Disney's Klassiker 1/1976, och Walt Disney's Godbitar 2/1983.
Utöver adaptionerna har enbart en handfull serier baserade på filmens kronologi producerats – främst utmärker sig den amerikanska engångstidningen "Wart and the Wizard" från 1964, som består av serier som utspelar sig under Arthurs tid som lärling hos Merlin. Tecknare för denna tidning var Tony Strobl.
Madame Mim
- Huvudartikel: Madame Mim
Filmens bifigur Madame Mim kom dock redan 1964 att etablera sig i serierna med "Kalle Anka" och "Musse Pigg", där hon flankerade bland andra Spökplumpen och Björnligan. 1965 sammanfördes hon med häxkollegan Magica de Hex i i Disneys overseas-produktion av serier, och duon kom därefter att ge upphov till en mängd serier, inte minst i Brasilien, där även Merlin gjort några mindre framträdanden.
Härutöver har en stor mängd "Madame Mim"-serier producerats i Danmark och Nederländerna, och noterbart är att Mim i dessa serier visserligen är både excentrisk och känslostyrd, men aldrig skurkaktig.
Andra tolkningar
- Huvudartikel: kung Arthur
Både Arthur och Merlin har figurerat i stor mängd serier utanför Disney-sammanhanget. Dock har även den faktiska boken "Svärdet i stenen"/"The Once and Future King" dykt upp i flera serier; bland annat är den Marvel-hjälten professor X:s favoritbok.