Startsidan

Från Seriewikin
Version från den 1 oktober 2021 kl. 09.04 av Keffy (diskussion | bidrag) (Tar bort Aktuellt som blivit inaktuellt, tills dess det är aktuellt med Aktuellt igen)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 19 398   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 19 398 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

De senaste årens Comiquiz-logotyp, designad av Mikael Sol.

Comiquiz är en nordisk, nästan årligen återkommande lagtävling i seriekunskap för intresserade seriefantaster. Tävlingen grundades inom ramen för aktiviteterna inom Norsk Tegneserieforum. Sedan 1986 har vid varje tävling lag från flera olika länder medverkat, och Comiquiz har mer eller mindre kommit att utvecklas till ett inofficiellt lag-NM i seriekunskap.

Vinnande lag erbjuds ofta att arrangera den närmast kommande upplagan av tävlingen, men undantagen är många. 2014 inleddes en period då arrangemanget är tänkt att rotera mellan de nordiska länderna.

Tävlingen arrangeras vid en offentligt utlyst tävlingskväll, ofta en onsdag i november. De anmälda lagen får sig tillsänt ett förseglat tävlingsformulär med frågor i olika kombinationer av text (på något skandinaviskt språk (ibland kompletterat med finska) eller engelska) och bild. Alla hjälpmedel är tillåtna, inklusive olika sorters referenslitteratur, Internet och att kontakta utomstående – så länge laget håller sig inom tävlingstiden (90 eller 120 minuter). Varje lag får i regel en specifik starttid och sluttid samt ett telefonnummer för att därefter ringa in svaren. Tävlingssekretariatet sammanställer svaren och utfärdar därefter en resultatlista. Resultatlistan samt facit meddelas ofta de deltagande lagen sent samma kväll.