Al Williamson

Från Seriewikin
Version från den 1 maj 2019 kl. 15.13 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Format)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
En tidig Agent Corrigan av Al Williamson. © KFS
Phil Corrigan ur "Agent Corrigan" av Al Williamson från 1979. © KFS

Al Williamson, amerikansk serietecknare med colombianskt påbrå, född 1931, död 2010. Han tecknar i en detaljerad, illustrativ stil utan "fartstreck", och mest känd är han för sina insatser på "Blixt Gordon", "Agent Corrigan" och serieadaptionerna av Star Wars-filmerna. I början av sin karriär var han assistant åt Burne Hogarth ("Tarzan") och John Prentice ("Rip Kirby").

Williamson arbetade på 50-talet för EC Comics, på titlar som Weird Science och Weird Fantasy.

På 60-talet anknöt han till Alex Raymonds sätt att teckna när han arbetade med serietidningen Flash Gordon, och han var också bidragsgivare till tidningarna Creepy och Eerie från Warren Publishing.

Under större delen av 70-talet arbetade Williamson tillsammans med Archie Goodwin med en annan Raymond-skapelse, "Secret Agent Corrigan", en serie som i Sverige publicerats i bl.a. Agent X9 och SerieSpecial.

Och under det följande årtiondet var Williamson med om att adaptera "Star Wars" till serier, för dagspress såväl som för serietidningar.

Från mitten av 80-talet fram till 2003 var Williamson verksam framförallt som tuschare, främst på superhjälteserier för Marvel Comics, som "Daredevil", "Spider-Man", och "Spider-Girl".

Källa: https://rogersmagasin.com/hem/seriespecial-1976-78/al-williamson/

Mer om Al Williamson

Recensioner

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!