Transmediering

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Adaption)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Transmediering eller adaption kallas det när man för över en berättelse eller ett koncept från ett medium till ett annat. I till exempel Hollywood är detta vanligt då många filmmanus som skrivs baseras på andra verk – såsom romaner, tecknade serier eller dataspel.

Åtskilliga tecknade serier har förts över till andra medier och vice versa, med varierande succé. Ibland har det varit av kommersiella skäl, i andra fall konstnärliga, i många fall bådadera. Det finns också exempel där förekomst i flera medier har varit upphovsmannens idé från första början. Detta gäller t.ex. figuren Bamse som Rune Andréasson använde både i serier, animerade filmer och bilderböcker.

I enstaka fall har de transmedierade versionerna blivit mer kända än originalen. Idag är det osäkert hur många som känner till att musikalen "Annie", filmer som "Men in Black" eller tv-serier som "Eva och Adam" ursprungligen förekom i serieform. I gengäld är det kanske relativt okänt att Pellefant och Åsa-Nisse från början var bokfigurer.

Se även


Externa länkar