Joann Sfar

Från Seriewikin
Version från den 6 oktober 2023 kl. 08.54 av Keffy (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Rabbinens katt" av Joann Sfar. © upphovsmannen.
"Grand Vampire" av Joann Sfar. © upphovsmannen.

Joann Sfar, fransk serieskapare (både författare och tecknare) född 1971 av judiska föräldrar. Har med serier som "Donjon", "Rabbinens katt", "Lilla Vampyren" och "Grand Vampire" blivit en av Frankrikes populäraste och mest hyllade serieskapare på senare år.

Karriär

Sfar seriedebuterade 1994 med "Les Aventures d'Ossour Hyrsidoux" på Editions Cornelius, strax efter det hittade han snart till förlaget L'Association, som publicerat några av de mängder av serier som Joann Sfar skapat. Sfar har snabbt blivit en av de viktigaste namnen bland den nya vågen av franska serieskapare, tillsammans med generationskamrater som Lewis Trondheim, David B, Manu Larcenet mfl.

Joann Sfar är mycket aktiv och har ett flertal pågående serier, bland annat "Donjon" tillsammans med Lewis Trondheim, och hans egna "Rabbinens katt", "Lilla Vampyren", "Grand Vampire", "Klezmer" och "Professeur Bell".

Hans judiska arv har påvekat hans serieskapande, bland annat i serien "Rabbinens katt" som getts ut på etiketen Poisson Pilote, och "Klezmer", på Gallimard.

Joann Sfar publicerar sig på ett flertal förlag, och hoppar mellan att skriva manus, teckna efter andras manus och båda delarna själv.

Vid sidan av sitt serieskapande är Joann Sfar aktiv som amatörmusiker, med ukulelen som främsta instrument.

Sfar har även varit involverad i filmskapande, och har regisserat filmen "Gainsbourg - Une vie héroique" likväl som den amimerade versionen av "Rabbinens katt".

Mini sverige.gif Utgivning på svenska

Recensioner

Externa länkar