Skillnad mellan versioner av "Mall:Utvald"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 1: Rad 1:
[[Bild: Oskar_Andersson.jpg|thumb|200px|right|[[Oskar Andersson]] (''fri bild'')]]
[[Bild:Tintint_i_Kongo.png|frame|Ett lejon jagar våra hjältar, ur den omtecknade färgversionen av "[[Tintin i Kongo]]" av [[Hergé]], © Hergé]]
'''Oskar Andersson''' (1877–1906), känd under signaturen '''O.A.'''. Född 11 januari 1877 Kungsholmen i Stockholm, död 28 november 1906 på Ekerö, Stockholms län (självmord), en av de [[svenska seriepionjärer]]na. Skapade bland annat "[[Mannen som gör vad som faller honom in]]", "[[Urhunden (serie)|Urhunden]]", samt "[[Bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköpings resa Jorden runt]]".
'''Tintingate''' är en inofficiell beteckning den debatt som uppstod den 25 september [[2012]], när ''[[Dagens Nyheter]]'' hade rapporterat att Kulturhuset i [[Stockholm]] skulle rensa ut "[[Tintin]]" från sitt bibliotek TioTretton. Var begreppet myntades först är svårt att belägga, men tidigt blev det en hashtag på Twitter. Tidningen ''Resumé'' refererade till #tintingate som en hashtag på sin webbplats den 25 september klockan 10.48.


OA började tidigt att arbeta på Kungliga myntverket, där även fadern arbetade som gjutare. Han trivdes inte och började som femtonåring på Tekniska skolan (nuvarande [[Konstfack]]). Tre år senare började han på Högre Konstindustriella skolan (där han studerade tillsammans med bland andra [https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Milles Carl Milles]) och lärde sig att rita möbler. Trots att han fick goda betyg lockades han inte av formgivning, utan han tog en kvällskurs i teckning för att vidareutveckla sin färdigheter i karikatyrer.
Serien "Tintin" har diskuterats i flera år, eftersom den är en klassisk serie men samtidigt uppvisar en del värderingar särskilt i sina äldre äventyr som inte motsvarar nutida värderingar.


När OA sökte upp tidningen ''[[Söndags-Nisse]]'' 1897, vid 20 års ålder, hade [[Albert Engström]] precis slutat för att starta ''[[Strix]]''. Redaktören [[Hasse Z]] gillade OAs [[skämtteckningar]] och lät honom ersätta Engström. OA skulle senare även komma att medverka i ''Strix''. Hans absurda humor har gjort honom till en av de mest kända tecknarna från de svenska skämttidningarnas storhetstid.
I "Tintins" hemland Belgien väcktes talan i domstol 2011 med krav på att albumet "[[Tintin i Kongo]]" skulle totalförbjudas. Albumet anklagades för rasistiska och kränkande teckningar och ansågs ge en oacceptabel bild av Afrika. Domstolen ansåg dock att skaparen [[Hergé]] hade speglat dåtidens framställningssätt och inte hade haft någon rasistisk avsikt, varför det inte blev något förbud. Afrosvenskarnas riksförbund stödde anmälaren, men anmälan ledde inte till några åtgärder från myndigheternas sida.  


*[[Oskar Andersson|Läs mer om '''Oskar Andersson''']]
*[[Tintingate|Läs mer om '''Tintingate''']]
<br>
<br>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>

Versionen från 31 juli 2023 kl. 05.06

Ett lejon jagar våra hjältar, ur den omtecknade färgversionen av "Tintin i Kongo" av Hergé, © Hergé

Tintingate är en inofficiell beteckning på den debatt som uppstod den 25 september 2012, när Dagens Nyheter hade rapporterat att Kulturhuset i Stockholm skulle rensa ut "Tintin" från sitt bibliotek TioTretton. Var begreppet myntades först är svårt att belägga, men tidigt blev det en hashtag på Twitter. Tidningen Resumé refererade till #tintingate som en hashtag på sin webbplats den 25 september klockan 10.48.

Serien "Tintin" har diskuterats i flera år, eftersom den är en klassisk serie men samtidigt uppvisar en del värderingar särskilt i sina äldre äventyr som inte motsvarar nutida värderingar.

I "Tintins" hemland Belgien väcktes talan i domstol 2011 med krav på att albumet "Tintin i Kongo" skulle totalförbjudas. Albumet anklagades för rasistiska och kränkande teckningar och ansågs ge en oacceptabel bild av Afrika. Domstolen ansåg dock att skaparen Hergé hade speglat dåtidens framställningssätt och inte hade haft någon rasistisk avsikt, varför det inte blev något förbud. Afrosvenskarnas riksförbund stödde anmälaren, men anmälan ledde inte till några åtgärder från myndigheternas sida.