Tintin i Kongo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ett lejon jagar våra hjältar, ur den omtecknade färgversionen av "Tintin i Kongo" av Hergé, © Hergé

"Tintin i Kongo" ("Tintin au Congo" i original) är det andra äventyret i serien "Tintin".

Den första versionen av "Tintin i Kongo" publicerades 1930–31. Liksom "Tintin i Sovjet" publicerades det först som följetong i en belgisk dagstidning och samlades senare i bokform (1931). Den andra versionen av "Tintin i Kongo" publicerades 1946 och är en färglagd och bildmässigt moderniserad version. Dock har kongoleserna i en ruta fråntagits sina västerländska kläder och istället försetts med bastkjol och spjut. Den tidigare versionen var i svartvitt och med en enklare teckningsstil. En sida i originalutgåvan då Tintin råkade spränga sönder en noshörning tecknades om för den skandinaviska utgåvan, då förlaget tyckte att det var för brutalt och skämtet för platt. I den nya versionen råkar noshörningen istället trassla in sig i Tintins gevär och närapå skjuta ihjäl honom.

Tintin i Kongo är mer en löst sammanhängande berättelse än de senare albumen, humorn är mer slapstickbetonad. Tintin och Milou gör en reportageresa till Belgiska Kongo, en dåvarande belgisk koloni i Afrika som motsvarar nutidens Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo). Albumet har beskyllts för att vara rasistiskt då det skildrar afrikanerna som stereotyper.

Flera gånger har man i olika länder försökt att förbjuda nyutgivning av albumet eller bara tillåta det med vissa inskränkningar, på grund av att det har ansetts rasistiskt.[1]

Figurgalleri

Seriens figurgalleri hade inte utvecklats till den mängd av återkommande bifigurer som skulle komma att vara med i "Tintin" senare. I detta äventyr förekommer bara Tintin och Milou. Ingen av alla de personer de möter i Kongo dyker upp igen i något senare äventyr. När albumet tecknades om och färglades 1946, fick dock Dupondtarna finnas med i bakgrunden i en ruta på första sidan.

Frimärken

I samband med 70-årsjubileet av albumets första utgåva 2001, gav Kongo-Kinshasa och Belgien ut en samproduktion med frimärken, som hade motiv från "Tintin i Kongo".[2]

Källor

Mer om Tintin i Kongo

föregående
Tintin i Sovjet
Album nr 2 i serien "Tintin"
Tintin i Kongo
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1930–1931
nästa
Tintin i Amerika