Mangakai

Från Seriewikin
Version från den 16 januari 2009 kl. 14.34 av Hakanand (diskussion | bidrag) (medlemsskap --> medlemskap)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mangakai är Sveriges äldsta mangaförening. Stockholmsbaserad men officiellt rikstäckande.


Historik

1992 fick Simon Lundström rådet av sin teckningslärare Esbjörn Jorsäter att skapa en intresseförening för manga i Sverige. Simon tyckte det lät jobbigt att skapa en förening men gjorde ändå en namninsamling bland folk som gillade manga och anime. Listan med namn ledde till en del gruppbeställningar från utlandet och till några träffar. 1994 hade Simons namnlista utveklats till det som idag är Mangakai, och ett första årsmöte hölls hösten samma år. Föreningen har till stor del utvecklats efter Simons smak, och det är ingen underdrift att kalla föreningen för Simons Mangakai. Ungefär i början av år 2000 hade Mangakai sin storhetstid, med ca 400 aktiva medlemmar och en handfull olika aktiviteter. Mangakai har sedan dess dalat, och befinner sig nu i en svacka med runt 100 medlemmar. I den nuvarande styrelsen sitter bland annat serieskaparen Tomas Antila.

Aktiviteter

Eftersom det handlar om ideellt arbete i Mangakai styrs antalet aktiviteter efter folks ork att arrangera dem. Genom tiderna har det bland annat ordnats filmvisningar av eller för Mangakai. Dessa har varierat i storlek, och den största rörde sig om tre hyrda biosalonger under en heldag där det visades anime för medlemmar. Totalt tre olika typer av stora filmvisningar och konvent har arrangerats; Dogakai, Odåga, Dogakon, med tillsammans ca trettiotalet biovisningar och som ibland även sträckte sig från fredag till söndag. Tillhörande teckningstävling, auktion samt cosplay var ständigt återkommande sidoaktiviteter.

Vidare har Mangakai haft totalt tre olika medlemstidningar, Mangakais medlemsblad, Mangashugi och 8Q.

Mangakai arrangerar även veckomöten. De har genom tiderna haft olika namn – veckomöten, filialer, cirklar – men är i grund och botten samma sak. 1997 startade veckomöterna i Roslags-Näsby, och lade därmed grunden för alla andra möten. Man tittade på anime, umgicks, lagade mat, ritade och tog med sig prylar eller hade styrelsemöten. Totalt har veckomöten hållits på sju olika platser i Stockholm, en gång i veckan. För närvarande hålls möten i Täby (fritidsgården Hermelinen) varje måndagskväll. I bland annat Huddinge började möten hållas så tidigt som 1998, och man håller fortfarande på att kolla på anime en gång i veckan i Huddingegymnasiets filmsal. Huddinge har också haft tecknarmöten en gång i veckan i ca fem års tid tills 2005, då Mangakais tecknarmöten skapade den egna föreningen Doyobikai. Mangakai har även officiellt stått bakom fanzinet Mangaka.

Andra Mangakai-föreningar

Mangakai har haft filialer eller andra föreningar kopplade till själva Mangakai, t.ex. Mangakai Örebro eller Mangakai Västmanland. Det har dock ibland uppstått andra föreningar som inte har något med Mangakai att göra. Man har lånat namnet Mangakai och lagt till en ortsbenämning, t.ex. Mangakai Lund. Mangakais styrelse har aldrig haft någon intention till att förbjuda dessa inoficiella Mangakai-föreningar, men det är värt att notera att alla föreningar som börjar med Mangakai inte nödvändigtvis har med föreningen Mangakai att göra.

Vem som vill i Mangakai får skapa en ortförening med egen styrelse, men betalar in medlemskap till Mangakai. P.g.a detta cirkulerar det olika andra Mangakai-föreningar, och det kan vara svårt att veta om det är en officiell Mangakai-förening.

Externa länkar