Skillnad mellan versioner av "Simsons och Chois äventyr bland kustare sommaren 1916"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
m (Stavning)
 
Rad 7: Rad 7:


==Innehåll och utförande==
==Innehåll och utförande==
Häftet är designat som ett färdigt [[seriealbum]], eller [[fanzine]], på 12 sidor från "Eis förlag", och med de tänkta priserna 4:- för "häft." och 12:- för "inb. lyxupplaga". Elis Johansons berättelse om ”Simsons och Chois äventyr bland kustare sommaren 1916” utspelar sig mellan 23 juli och 11 september. Försättssidan har vinjettcitatet "It's a long, long way to love" och alternativtiteln "Simsons och Chois rackartyg och äventyr sommaren 1916. 32 teckningar av Elis Johanson." Illustrationerna i ”BilderAlbumet” är alla utförda i blyerts, så när som på framsidan där tusch eller bläck begagnats.  
Häftet är designat som ett färdigt [[seriealbum]], eller [[fanzin]], på 12 sidor från "Eis förlag", och med de tänkta priserna 4:- för "häft." och 12:- för "inb. lyxupplaga". Elis Johansons berättelse om ”Simsons och Chois äventyr bland kustare sommaren 1916” utspelar sig mellan 23 juli och 11 september. Försättssidan har vinjettcitatet "It's a long, long way to love" och alternativtiteln "Simsons och Chois rackartyg och äventyr sommaren 1916. 32 teckningar av Elis Johanson." Illustrationerna i ”BilderAlbumet” är alla utförda i blyerts, så när som på framsidan där tusch eller bläck begagnats.  


Teckningsstilen är säregen och sannolikt före sin tid: naivistisk, expressiv och surrealistisk karikatyrstil med inslag av jugend; ett slags föregångare till [[Jockum Nordström]]. Den tämligen splittrade vardagsrealistiska historien är poetiskt och episodiskt berättad, men [[pratbubblor]], [[tankebubblor]] och andra serie[[markeringar]] förekommer på spridda ställen.  
Teckningsstilen är säregen och sannolikt före sin tid: naivistisk, expressiv och surrealistisk karikatyrstil med inslag av jugend; ett slags föregångare till [[Jockum Nordström]]. Den tämligen splittrade vardagsrealistiska historien är poetiskt och episodiskt berättad, men [[pratbubblor]], [[tankebubblor]] och andra serie[[markeringar]] förekommer på spridda ställen.  

Nuvarande version från 29 december 2013 kl. 17.10

"Skaune, käftmaskin och förespråkare för damernas schottis (eller step)" från samma häfte. Ev. upphovsrätt Elis Johanson.

"Simsons och Chois äventyr bland kustare sommaren 1916", svensk serie skapad 1916 av Elis Johanson. Upphittad i modern tid av Lars Lundberg och omskriven av David Liljemark. Publicerad i Subaltern 2/2009.

Innehåll och utförande

Häftet är designat som ett färdigt seriealbum, eller fanzin, på 12 sidor från "Eis förlag", och med de tänkta priserna 4:- för "häft." och 12:- för "inb. lyxupplaga". Elis Johansons berättelse om ”Simsons och Chois äventyr bland kustare sommaren 1916” utspelar sig mellan 23 juli och 11 september. Försättssidan har vinjettcitatet "It's a long, long way to love" och alternativtiteln "Simsons och Chois rackartyg och äventyr sommaren 1916. 32 teckningar av Elis Johanson." Illustrationerna i ”BilderAlbumet” är alla utförda i blyerts, så när som på framsidan där tusch eller bläck begagnats.

Teckningsstilen är säregen och sannolikt före sin tid: naivistisk, expressiv och surrealistisk karikatyrstil med inslag av jugend; ett slags föregångare till Jockum Nordström. Den tämligen splittrade vardagsrealistiska historien är poetiskt och episodiskt berättad, men pratbubblor, tankebubblor och andra seriemarkeringar förekommer på spridda ställen.

Nyupptäckt

Originalen till serien köptes på en auktion i slutet av 1980-talet av Lars Lundberg, föreståndare för antikvariatet "Lars & Lars" i Lund. Vid samma dokumentauktion lär även några ytterligare illustrationer och andra sidor signerade Elis Johanson ha florerat, men inget som liknade tecknade serier.

Serien uppmärksammades offentligt av David Liljemark med artikeln "En seriepionjär anno 1916" i Bild & Bubbla 5–6/1997.

Serien publicerades till sist i Subaltern 2/2009, då med en nyskriven introduktionsartikel av Liljemark.

Mer om Simsons och Chois äventyr

  • David Liljemark: En seriepionjär anno 1916 (Bild & Bubbla 5–6/1997)
  • David Liljemark: Elis Johanson – 1916 års seriepionjär (Subaltern nr 2/2009)