Tom & Jerry

Från Seriewikin
Version från den 2 mars 2018 kl. 10.57 av Keffy (diskussion | bidrag) (Bild:Mini_sverige.gif Den svenska serietidningen)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIETIDNING
Tom & Jerry (Ⅰ)
Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Startade:1965
Upphörde:1970
Förlag:Semic Press

Tom & Jerry (Ⅱ)
Tom & Jerry (Ⅱ)
Tom & Jerry (Ⅱ) (1979–)

Startade:1979
Förlag:Semic Press (1979–1997)
 Egmont Serieförlaget (1997–1999)
 Full Stop Media (2000–2005)
 Schibsted Förlagen (2006–2009)
 Egmont Kärnan (2010– )
ISSN:0348-6761

"Tom & Jerry" är en serie baserad på de populära animationskortfilmerna av Will Hanna och Joe Barbera med samma namn.

Handling

"Tom & Jerry" handlar om den eviga katt-och-råtta-leken ur ett humoristiskt perspektiv. Vanligtvis slutade de med att Jerry (musen) förnöjt satt i sitt hemtrevliga mushål och mumsade på det som han gjort en raid för att erövra, medan Tom (katten) låg i sin korg, endera höljd i bandage eller tydligt missformad av något av Jerrys tillhyggen. Återkommande bifigurer inkluderade Mammy Two Shoes, en stereotyp svart "mammy", vars huvud man vanligtvis inte kunde se (omdubbad och retuscherad till vit kvinna för senare amerikansk TV-animation, en marknad där ras var ett känsligt ämne), Tuffy (tidigare Nibbles), en grå och naiv mus något yngre än Jerry, samt Spike, en bulldog, och hans son Tyke. Spike allierade sig ofta med Jerry mot Tom, eller så lyckades Jerry utnyttja honom för sina egna syften.

Serieversionen har tecknats bl.a. av Harvey Eisenberg och Oscar Martin.

Mini sverige.gif Den svenska serietidningen

1965 fick figurerna en egen serietidning i Sverige (Tom och Jerry). Den gavs ut till och med 1970 och trycktes i s.k. lingonsylt-tryck. Som biserie publicerades även spinoffen "Tuff och son".

En ny version av tidningen (Tom & Jerry) startades 1979 av Semic Press. Bland biserierna fanns Carl Barks' "Bruno Björn och Benny Burro", samt "Droopy".

Den svenska tidningen började producera sitt eget material på licens, och tidningen samproducerades med tidningar i ytterligare ca 5 länder. Med tiden ökade antalet länder i samproduktionen till 18.[1]

Semic köptes 1997 av Egmont som fortsatte utgivningen. Men när förlaget Full Stop Media drog igång sin verksamhet i Sverige år 2000 fick detta till följd att tidningen flyttades över till Full Stop, eftersom Tom & Jerrys ägare Warner Brothers inte ville att Tom & Jerry skulle ges ut av samma förlag som hade ansvar för disneyserierna i Sverige. Detta kommenterades i Bild & Bubbla av Kenneth Andrén, dåvarande chef för Egmont Barn- och Ungdomsmedier i Sverige: "Time-Warner och Walt Disney Corporation är konkurrenter i den globala medieindustrin. Det återspeglar sig även på en liten marknad som Skandinavien. Det har vi förståelse för."[2]

Sedermera övertog Schibsted Förlag utgivningen, och därefter hamnade titeln hos Egmont 2010 efter att Schibsted lagt ner sin serieutgivning i Sverige.

Serien har även publicerats som julalbum i Sverige.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter

  1. Göran Semb: "My name is Fantomen – En intervju med Ulf Granberg" (B&B nr 3/2000 sid 40–54)
  2. Notis i B&B nr 4/2000 sid 119.