Ulf Granberg

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ulf Granberg (född 1945), svensk serieskapare och förgrundsfigur på förlaget Semic Press (sedermera Egmont).

Redaktör

Ulf Granberg är mest känd som långvarig redaktör för den svenska Fantomen-tidningen. Det första numret med Granberg som redaktör utkom 1973, och med honom vid rodret kom Team Fantomen (den svenska produktionen av Fantomenäventyr) igång på allvar. 1986 lämnade Granberg redaktörsposten för Fantomen till Mats Jönsson, men fortsatte alltjämt att vara ansvarig för Fantomenproduktionen och tog sig titeln Gammelredax. 2004 blev han åter redaktör för Fantomen.

Under årens lopp har Granberg varit redaktör för ett otal andra serietidningar (och ansvarig utgivare för ännu fler). Han har bl.a. varit en drivande kraft bakom tidningen Svenska Serier.

Granberg har översatt en mängd serier, främst för de tidningar han själv jobbat med. Bland hans övriga översättningsarbeten kan nämnas albumutgåvan av "Prins Valiant".

Serieskapare

Fantomen av Heiner Bade efter Ulf Granbergs manus ur "Dubbelgångaren" från Fantomen nr 26/1975 © Egmont

Granberg har skrivit ett 30-tal manus till "Fantomen", och har som redaktör varit inblandad i så gott som samtliga äventyr som producerats för den svenska tidningen.

Han har bidragit med manus och idéer till serier som "Bacon & Egg", "Achilles Wiggen", "Tybalt" och "Det okända – myter och mysterier".

Kuriosa

Ulf Granberg är far till Fredde Granberg, komiker känd från tv-serier som "Ronny & Ragge" och "Hem till Midgård".

Utmärkelser

företrädare
Per-Anders Jonsson
Petter Sjölund
Redaktör för tidningen Fantomen
1973–1986
2003–2012
efterträdare
Mats Jönsson
Mikael Sol
företrädare
Förste redaktören
Petter Sjölund
Redaktör för tidningen Fantomen Krönika
1993–1996
2003
efterträdare
Björn Ihrstedt
Henrik Brandendorff