Wuzzlarna

Från Seriewikin
Version från den 1 februari 2021 kl. 18.30 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Figurgalleri: +Smärre tillägg från Wikipedia.)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till ett brasilianskt seriealbum med "Wuzzlarna". © Disney

"Wuzzlarna" ("The Wuzzles" i original) är en Disneyserie sprungen ur den animerade tv-serien med samma namn.

Tv-serien

Tv-serien, som hade premiär 1985, var tillsammans med "Bumbibjörnarna" Walt Disney Productions första animerade tv-serie, och omfattar 13 avsnitt. Målgruppen är yngre barn, och serien fokuserar på ämnen som vänskap, avundsjuka, rädsla, ärlighet, och äventyr.

Den tecknade serien

Precis som den animerade serien blev inte heller serietidningsversionen särskilt långvarig: totalt producerades 21 avsnitt: 17 av Disneystudion och fyra för den danska licensproduktionen. De sistnämnda tecknades huvudsakligen av Joaquín Cañizares Sanchez. Samtliga avsnitt omfattar mellan 1 och 7 sidor, och inget av dem har publicerats på svenska.

Figurgalleri

Humlon och Eleru ur "Wuzzle Story No. 6" med manus av Tom Yakutis från Walt Disney's Comics (and Stories) nr 513. © Disney

Det centrala figurgalleriet består av sex vänliga antropomorfa djur, som vart och ett är en sammansmältning av två olika arter: ledaren Humlon (Bumblelion i original, delvis humla och delvis lejon), den omtänksamma Bjäril (Butterbear, delvis björn och delvis fjäril), primadonnan Flonin (Hoppopotamus, delvis flodhäst och delvis kanin), skojaren Aping (Rhinokey, delvis apa och delvis noshörning), den nervöse Eleru (Eleroo, delvis elefant och delvis känguru), och minstingen Sälg (Moosel, delvis säl och delvis älg). Alla wuzzlar har även små vingar på ryggen, även om bara Humlon och Bjäril kan flyga. Deras värld i övrigt är fylld av sammansmältningar som äppelbär, telefonografer och lyxiga slottskrapor.

Antagonister, såväl i tv-serien som i serietidningsversionen, är bråkmakaren Krokosaur (Crock) och dennes två hantlangare Grusslan (Flizzard) och Flabb (Brat).

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!