Bumbibjörnarna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Bumbibjörnarna på omslaget till 1986 års svenska engångspublikation, tecknat av Josep Tello Gonzalez. © Disney

"Bumbibjörnarna" (i original Gummi Bears) är en av de tidigaste animerade Disneyserierna, och överfördes även till seriemediet.

Koncept

Handlingen utspelar sig i en medeltida fantasymiljö, där ett gäng björnar genom att dricka den magiska bumbibärssaften får en extrem studsförmåga som de använder i sin kamp mot ondskan.

Totalt producerades 65 halvtimmeslånga avsnitt av serien, som sändes i amerikansk tv från 1985 till 1991. På svensk tv debuterade serien 1986, ursprungligen under titeln "Gummibjörnarna", och samma år producerades de första tecknade serierna baserade på tv-serien.

Den tecknade serien

Den tecknade serien har producerats dels som dagspresserie (publicerad från september 1986 till april 1989) och dels som serietidningsserie, främst av Disneystudion (29 avsnitt), men även inom ramen för de danska och brasilianska licensproduktionerna (fem respektive två avsnitt).

Dagspressserien tecknades av Rick Hoover och producerades både som dagsstripp (uteslutande som komiska enrutingar), och som söndagssida (där varje sida omfattade dels en seriestripp och dels pyssel).

Bland serietidningsavsnitten utmärker sig det första, producerat av Disneystudion själva och baserat på tv-seriens pilotavsnitt. Detta äventyr är på 31 sidor och publicerades på svenska som "Stenslungan" i seriealbumet "Bumbibjörnarna" från 1986 (se nedan). Albumet innehåller även det sjuttonsidiga originaläventyret "Den magiska flöjten". Övriga 34 avsnitt är kortare – 1 till 12 sidor – och för närvarande (2021) opublicerade på svenska.

Figurer

Såväl den animerade serien som adaptionerna fokuserar på sex färggranna bumbibjörnar som bor i kungariket Dunwyn, där de i hemlighet hjälper människorna samtidigt som de gör sitt bästa för att inte bli upptäckta av dem. De sex inkluderar den unge och äventyrlige Bombo (Cubbi i original, med rosa päls), den matglade och godmodige Hubbe (Tummi, med blå päls), den kloke men disträe Bernard (Zummi, med lila päls), den buttre Gramse (Gruffi, med rödbrun päls), den godhjärtade unga Bibi (Sunni, med gul päls), och matriarken Nanna (Grammi, med orange päls).

Utöver bumbibjörnarna figurerar flera människor i centrala roller i den animerade serien. I slottet i Dunwyn bor bland andra den unge pagen Erik (Calvin), den ende bland människorna som känner till bumbibjörnarnas existens; Eriks vän, prinsessan Ylva (princess Calla); och Callas rättrådige far, kung Valdemar (king Gregor). Utanför Dunwyns murar smider den onde hertig Thorulf (duke Igthorn) ständigt planer på att erövra Dunwyn, och till sin hjälp har han en armé av grymlingar – stora men korkade troll-liknande varelser – och den minste av dessa, Toadie, agerar Thorulfs närmaste man och ständige syndabock.

Människorna och grymligarna dyker visserligen upp i enskilda avsnitt av den tecknade serien, som dock i större utsträckning fokuserar på bumbibjörnarnas vardagsliv, skilda personligheter, och inbördes relationer.

Svensk utgivning

Engångstidning