Disneyserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Disneyserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Disneyserier är ett samlingsnamn på alla serier som getts ut under varumärket "Disney".

Översikt

Disneyserier produceras av ett otal serieskapare, såväl av Walt Disney Company själva som på licens, och publiceras över hela världen av en mängd förlag i alla typer av format. De första publicerades i USA, men även länder som Danmark, Italien, Frankrike, Nederländerna, Brasilien, och Japan, har eller har haft inhemska Disneyserieproduktioner.

De äldsta, och sannolikt mest kända, serierna är de som utgår från "Kalle Anka" och "Musse Pigg" och den värld de rör sig i. Ursprungligen var dessa serier, som baserades på Disneystudions animerade kortfilmer, dagspresserier, men redan efter några år började även serietidningsserier produceras. En tidig dagspresserie var "Silly Symphonies", som etablerade flera ytterligare Disneyserier: "Sigge Småkryp", "Stora Stygga Vargen", "Lille Hiawatha", med flera.

Bland Disneyserierna finns också filmadaptioner av långfilmer som "Snövit och de sju dvärgarna" och "Agent DC - Den knepiga katten". Flera filmadaptioner har lyckats bli framgångsrika serier av egen kraft, t.ex. "Bror Kanin", "Nalle Puh", "Roger Rabbit", "Den lilla sjöjungfrun", och "Pirates of the Caribbean", eller genom avläggare som "Ludde" (om Lady och Lufsens valp) och "Fairies" (om älvan från "Peter Pan" och hennes vänner). Ett litet antal filmfigurer har även "flyttat in" i Kalles och Musses värld; bland annat Figaro, Madame Mim, och Jack och Gus.

Andra Disneyserier kan baseras på tv-serier ("Zorro", "Darkwing Duck", etc.), merchandisekoncept ("Disney Babies"), tv-spel ("Kingdom Hearts"), eller nöjesparker ("Disney Kingdoms"). Dessutom förekommer en liten mängd, främst italienskproducerade, Disneyserier som bygger på originalkoncept: bland annat "W.I.T.C.H.", "Monster Allergy", och "Real Life".

Bland de mest aktade kreatörerna av Disneyserier märks Carl Barks, Floyd Gottfredson, Don Rosa, och Romano Scarpa, vilka samtliga fått sin Disneyproduktion samlad i påkostade bokserier, men även bland andra den mångårige dagspresstecknaren Al Taliaferro, samt Luis Destuet, Daan Jippes och Vicar, vars teckningsstilar bildade skola för den sydamerikanska, nederländska, respektive skandinaviska licensproduktionen.

Sedan 2009 ingår Marvel Comics i Walt Disney Company, men Marvel har behållits som etikett för relevanta serier. Andra av Disney uppköpta franchiser innefattar "Indiana Jones", "Star Wars", "Mupparna", och CrossGen.

Att identifiera en serie

Sedan början av 1970-talet (Kalle Anka & C:o 38/1972) är det praxis att förse varje Disneyserie som produceras av någon av de primära Disneyserieproducenterna med en kod för lättare igenkänning. Denna finns normal längst ner i seriens första ruta, och består av en eller flera bokstäver, följt av ett antal siffror. I några fall avslutas koden med ytterligare någon bokstav. Vill man veta var en viss serie har sitt ursprung är det enklaste sättet att kolla vilken/vilka bokstäver som inleder koden. Följande system används:

För en sammanfattning av all amerikansk Disneyserieproduktion – inklusive mindre verksamheter – se Disneyserier från USA.

Dagsstrippar och söndagssidor är vanligen märkta med det datum då de först publicerades (oftast utan årtalet) och ibland även med "KFS" eller "KF". Inducks har tilldelat dagsstrippar och söndagssidor inledningsbokstäverna "Y" respektive "Z". För vidare information, se Disneys dagspresserier.

Utöver ovan nämnda länder har ytterligare flera mindre internationella Disneyserieproduktioner existerat, främst i Japan under 2000-talet (se Disneyserier från Japan), och i Chile på 1960- och 1970-talet (ca 100 avsnitt av bl.a. Avelino García Llorente, uteslutande baserat på spelfilmsproduktioner: huvudsakligen "Zorro", men också "Davy Crockett", "Spin & Marty" och 1952 års "Robin Hood"). Andra länder som har haft än mer marginella produktioner inkluderar Jugoslavien ("Musse Pigg" av bl.a Vlastimir Belkić på 1930-talet), Sverige (Musse Pigg-tidningen på 1930-talet), Argentina (Luis Destuets "Kalle Anka" och "Lilla Vargen" på 1940- och 1950-talen), Egypten ("Musse Pigg" av bl.a. Ahmed Hijazy på 1960- och 1970-talen), och Finland ("Nalle Puh" av Harri Vaalio på 1980-talet). Ingen av dessa produktioner har kodbokstav.

Sedan 2010 har Walt Disney Companys förlag Disney Publishing Worldwide (DPW) publicerat egenproducerade serier skapade av flera internationella serieskapare, och efter att koncernen 2013 sålde av sin italienska serieproduktion till Panini Comics har DPW-produktionen växt markant. I USA har dock dessa serier till stor del publicerats av andra förlag än Disney själva.

Utgivning

Sverige

Sedan 1948 har den svenska avdelningen av den danskbaserade mediekoncernen Gutenberghus/Egmont varit den primära utgivaren av Disneyserier på svenska, under följande förlagsnamn:

USA

Förlag i fetstil är de som publicerat Walt Disney's Comics and Stories och andra serietidningar med Kalle Anka och Musse Pigg. Övriga förlag har antingen fokuserat på modernare figurer från film och tv, och/eller på inbundna samlingsböcker.

Externa länkar