X & Y

Från Seriewikin
Version från den 14 december 2020 kl. 23.33 av Andreas (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"X & Y" ("Spy vs. Spy") av Antonio Prohias. © EC Comics.

"X & Y" (i original "Spy vs. Spy") är en svart-vit pantomimserie som ursprungligen publicerades i amerikanska tidningen MAD Magazine 1961. Serien skapades av kubanen Antonio Prohías, som flydde till USA 1960, dagarna innan Fidel Castro tog över den fria kubanska pressen.

Handling

Serien handlar om de två spionerna X och Y (på engelska "Black" och "White") som är i ständigt krig med varandra. Den typiska historien följer ett bestämt mönster: en av spionerna planerar ett mordförsök på den andra, den andra spionen vänder hela planen mot honom eller kommer på en mästerlig motplan.

Ibland förekommer också den kvinnliga spionen Z (på engelska "Lady in Grey") som både X och Y är förälskade i. Z vinner alltid över de båda andra spionerna.

Historik

"X & Y" var en symbol för det kalla kriget, och var Prohias kommentar på kapprustningens fruktlöshet.

Efter att Prohías lämnade serien togs den över av ett flertal tecknare och författare, däribland Don Edwing, Bob Clarke och Dave Manak. Sedan 1997 tecknas serien av Peter Kuper.

Edwing och Manak producerade även en kortlivad Söndagssida med "X & Y" för amerikansk dagspress 2002.

Seriens format i MAD var så gott som alltid en helsida eller ett uppslag. I böckerna kunde den däremot svälla ut mer i längre historier.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

I Sverige har "X & Y" publicerats i Svenska MAD, motsvarande den amerikanska publiceringen i MAD. Den har även förärats sex stycken MAD-pockets, alla av Prohias.

X & Y i andra media

Det har gjorts en animerad serie och ett flertal datorspel baserade på "X & Y".

Det har även gjorts brädspel, inklusive amerikanska "Spy vs. Spy" (Milton Bradley, 1986) och tyska "Spion & Spion" (Milton Bradley, 1987).

Kuriosa

Det svenska rockbandet The Hives scenkläder är inspirerade av "X & Y". [1]

Fotnoter

  1. "Dom kallar oss artister", avsnitt 7. (SVT1 2008-12-09)