Yamato

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Yamato", omslag till Yokosuka Naval District Edition där Yamato och Musashi chillar. Bild av BUNBUN. © DMM/Kadokawa

Yamato (大和), japansk seriefigur i serien Kantai Collection.

Publicering

Yamato är en av bifigurerna i många av de manga som multimediaprojektet Kantai Collection gett upphov till, över ett 50-tal. Speciellt återfinns hon i antologiserietidningen Yokosuka Naval District Edition.

Bakgrund

Yamato är ett japanskt namn med anor. I gamla historiekrönikor från 700-talet beskrivs hur Japan enades under den första kejsaren Jimmu (ett postumt namn, egentligen lär han hetat Kamu-yamato-ihare-biko[1]), som var barnbarn till solgudinnan Ameterasu no Ōmikami. Dylika legender åsido, historiskt belagt är att det område kring städerna Nara, Ōsaka och Kyōto, den bördiga Yamato-slätten, hyste starka klaner och härskare kring 200-talet och att Japan centraliserades under denna tid och utvecklade omfattande kontakter med Korea och Kina. Man brukar tala om Yamato-perioden (Kofun och Asuka) och Yamato-staten som tiden för Japans födelse som nation. Namnet är alltså både förpliktigande och ärorikt. Under andra världskriget fann det sig naturligt att döpa ett slagskepp till just Yamato, vilket beställdes 1937, hade ett deplacement på 65000 ton, men sänktes 1945 utanför Okinawa[2]. Yamato var tillsammans med systerskeppet Musashi det största och bäst utrustade slagskeppet i världen på sin tid. Föga förvånande har namnet Yamato används många gånger i manga- och anime-världen. Bland de mer kända exemplen märks "Space Battleship Yamato" ("Uchū Senkan Yamato", även "Star Blazers") från 1974 av Leiji Matsumoto men många andra finns.

Seriefiguren

"Yamato", i klassisk japansk stil med solfjäder, körsbärsblom, tori och andehus. © Kadokawa

Yamato i serien och animen Kantai Collection är en flicka som personifierar slagskeppet med samma namn från andra världskriget. Liksom alla de drygt 150 tjejerna i "Fleet Girls" tar hon sig fram på vattnet på egen hand, och har beväpningen i form av "outfits", bärbara kanontorn. Hon är flottans trumfkort, kommer från flottbasen i Kure, ett imponerande men egentligen ett lite opraktiskt flaggskepp med alltför dyrbart underhåll av mat och bränsle. Hon sätts därför inte in i strid i onödan, utan hålls hemlig vid en framskjuten bas i Chūk Lagoon i Stilla Havet. Hon ses som lite lyxig och kallas skämtsamt för "Hotell Yamato" på grund av sin inaktivitet[3], vilket hon inte alls uppskattar, utan främst av allt önskar att gå ut i strid.

Utseendemässigt är Yamato välväxt, med långt brunt hår, smyckat med körsbärsblommor (på en radarmast). Detta framhåller både hennes nationella stolthet, då det är nationalblomman, samt en viss poetisk dragning. På kragens mitt återfinns ett emblem, liknande det kejserliga gul-emaljerade krysantemumsigillet[4]. På vänster arm finns en bindel med triangulära fält i gult, blått, rött och svart. Detta är den japanska marina z-flaggan, som historiskt visade att man är hängiven imperiet och kommer att kämpa till slutet. Benstrumporna är av asymetrisk längd, då den ena har en lång inskription (mer om det nedan). På hennes lår sitter ett antal granater, färdiga att användas. Ett återkommande attribut är ett litet rött parasoll. Karaktärsmässigt uppvisar Yamato alla goda dygder, plikttrogen, ödmjuk och hjälpsam samt kanske en aning naiv.

Motto

"Yamato", närbild på "hirihōkenten". © Kadokawa

Yamatos motto står att återfinna på hennes vänstra knästrumpa: "非理法権天", vilket betyder (uppifrån och ned) att gudomligheten står över auktoriteten som står över lagen som står över förnuftet vilket står över dumheten. Detta motto är den så kallade hirihōkenten[5], en maxim skriven på flaggor använda av krigare på slagfältet, i detta fall med ursprung från Ise Sadatake, en vasall till japans shogun på 1700-talet.

Källor