3D-serier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från 3-D)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Fantomen i scen ur "Guldormen" i anaglyf 3-D efter 3D-bearbetning av Ray Zone ur 3-D bilagan från Fantomen nr 16/1989. © KFS/Egmont.

3D-serier är speciella serier gjorda för att se ut att "komma ut ur tidningen". För att läsa dessa behövs speciella glasögon med ena ögat täckt av ett rött filter, och det andra av ett grönt. Serierna själva ser, utan glasögonen, ut ungefär som två kopior av samma bild, den ena röd och den andra grön, förskjutna en smula i sidledd. Poängen är att det gröna ögat ska filtrera bort den gröna bilden och bara få den röda (och vice versa), och att de två ögonen ska få varsin bild som motsvarar hur de båda ögonen i verkligheten får lätt åtskilda bilder, som hjärnan senare tolkar om för att generera djupseende. Eftersom färgerna används för att filtrera bort de olika bilderna fungerar detta bara för svartvita serier, och resultatet blir 3D-bilder som skimrar i en röd-grön färg.

3D-seriernas gyllene era var på 50-talet och sammanföll med den första 3D-boomen inom biofilm. 50-talet såg också stereo-kameror med dubbla objektiv för hemmabruk samt den även i Sverige populära Viewmaster-stereobildvisaren med bl.a. Disney-bilder.

3D-serier i USA

"Sheena the Jungle Queen", sista numret från december 1953. © Fiction House

Bland amerikanska 3D-serier från 50-talet (de flesta oneshots från redan etablerade serier) återfinns1:

Kuriosa

Se även

Fotnot

  • 1. Exempel från "Amazing 3-D" av Hal Morgan och Dan Symmes (Vermilion, 1982)Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!