Abattoir

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Abattoir (= ung. "Slakthus") är en seriemördare och fiende till Batman i DC:s universum. Figuren skapades av Marv Wolfman och Jim Aparo och framträdde först i Detective Comics nr 625 (januari 1991).

Handling

Abattoir heter egentligen Arnold Etchison, en seriemördare som startar sin "karriär" med att döda sin familj (vilken han fått för sig är ond) i tron att han absorberar deras "livskraft" i och med mordakten. Han döms till psykiatrisk vård i Arkham Asylum, flyr vid återupprepade tillfällen men fångas åter av Batman varje gång. Han flyr från Arkham en sista gång då superskurken Bane fritar alla Arkhams intagna under fortsättningsäventyret "Knightfall". Abattoir dödar därefter ytterligare medlemmar av sin familj, men fångas till slut in av Jean-Paul Valley (tidigare superhjälten Azrael, men vid tillfället den nye Batman). Valley är en mycket mer skrupelfri Batman än den "riktige" Batman (Bruce Wayne) och låter medvetet Abattoir falla till sin död i en container med kokande metall. Detta sker till Robins (Tim Drakes) förskräckelse och med konsekvensen att en av Abattoirs familjemedlemmar inte kan räddas från den dödsfälla Abattoir har fångat honom i. Detta blir den främsta orsaken till att Bruce Wayne sedan återvänder till rollen som Batman.

Abattoir har efter sin död dykt upp vid ytterligare två tillfällen. Han återvänder först som spöke (1994) för att döda sin sista levande släkting och besätta hennes ännu ofödda barn. Han kämpar mot Batman iklädd Jean-Paul Valleys gamla Batman-rustning men besegras och återvänder till de döda. I crossovern "Blackest Night" (2009) är Abattoir en av åtskilliga döda i DC:s universum vars lik väcks till liv av svarta kraftringar och tar plats i Nekrons odöda armé.


Första framträdande: Detective Comics nr 625 (januari 1991)