Abigail Holland

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Abigail "Abby" Holland, tidigare Abigail Arcane och Abigail Cable, är en amerikansk seriefigur och bifigur i serien "Swamp Thing" ("Träskmannen") från DC Comics, där hon idag är gift med Swamp Thing själv och mor till deras gemensamma dotter Tefé. Abigail Arcane skapades av Len Wein och Berni Wrightson och dök först upp i tidningen Swamp Thing (vol. 1) nr 3 (februari–mars 1973).

Abby är en av de starkare kvinnliga bifigurerna från DC Comics. Hon känns framför allt igen på sitt kritvita hår med en mörk strimma i.


Handling

Len Wein och Berni Wrightson berättar i sina tidiga "Swamp Thing"-avsnitt att Abby Arcane kommer från Transsylvanien. Hennes far, Gregori Arcane, kom inte överens med Abbys farbror Anton Arcane, som sysslade med svart magi. Gregori dog när Abby ännu var barn då han beträdde ett minfält från kriget. I de sena tonåren började Abby att arbeta som sjuksköterska i sin hemby. Det är här hon för första gången träffar den amerikanska regeringsagenten Matthew Cable som har jagat träskmonstret Swamp Thing till Europa. Cable tror att Swamp Thing dödat hans vänner Alec och Linda Holland. Swamp Thing har samtidigt sitt första möte med Anton Arcane, vilket slutar i Arcanes synbarliga död. En av Arcanes skapelser, det Frankenstein-liknande monstret Patchwork Man kidnappar därefter Abby. Hon känner igen varelsen som sin far Gregori, hjälpligt ihoppusslad av Anton Arcane. Gregori/Patchwork Man räddar sin dotter från en rasande bro, men faller själv ner i en ravin och är spårlöst försvunnen under många år.[1] Eftersom hon inte längre har några band till sin hemby följer Abby med Matt Cable i hans jakt på Swamp Thing. En tid senare får de veta att Swamp Thing är Alec Holland (eller åtminstone har dennes minnen) och försöker därefter hjälpa honom att återfå sin mänsklighet.

Alan Moore tar över manusförfattandet på serien 1984 skildrar han ett olyckligt äktenskap mellan Abby och Matt, delvis beroende på att Matt har fått alkoholproblem. Under samma period återfinner Matt och Abby den försvunna Swamp Thing, som har lämnat människornas värld och rotat sig som en växt efter det chockerande avslöjandet att han inte är Alec Holland – han har inte ens någonsin varit en människa! Han är en elementarande, en växtvarelse som har Alec Hollands minnen alltsedan dennes mördade kropp förmultnat i träsket.[2] Till slut kommer han tillbaka till de levandes värld och besegrar Anton Arcane, vars själ återvänt och besatt Matt Cable. Striden leder till att Matt hamnar i koma och Abbys själ dras ned till Helvetet av Arcane. Likt en Orfeus stiger Swamp Thing ner till dödsriket och räddar Abby.[3] Kort därefter erkänner Swamp Thing och Abby sin osannolika kärlek till varandra[4] och anser sig därefter vara förbundna i ett äktenskap; hon börjar att använda efternamnet Holland och lever med honom i Lousianas träskmarker. Senare ställs hon inför rätta i Batmans hemstad Gotham City för att ha idkat intimt samliv med "en omänsklig varelse". Hon frikänns efter att Swamp Thing attackerat staden och förvandlat den till en prunkande djungel.[5]

I senare avsnitt av Rick Veitch skapar Swamp Thing och Abby ett barn tillsammans med en intrikat metod; Swamp Thing besätter (den tvivelaktige) vännen John Constantines kropp för att göra Abby gravid. Till detta tillfogas en själ från en "ofärdig" elementarande kallad Sprout.[6] I ett avsnitt av Doug Wheeler 1989 föder Abby flickan Tefé, en elementarande i människokropp.[7] Under en period lämnar Abby sin "man" då hans elementarkrafter ökat och han förlorat sin mänskliga empati, men kommer senare tillbaka då han återfått sin personlighet. Hon får också vara med om att se dottern Tefé dödas och återuppstå och åldras från spädbarn till tonåring på kort tid. Abbys liv är kantat av märkliga händelser, något som sägs höra ihop med ätten Arcane.

Kuriosa

 • Swamp Thing och Abby lever i DC:s universum men publiceras sedan 1993 under DC:s vuxenetikett Vertigo som lyder under en del andra regler än DC:s övriga utgivning. Detta har fört med sig att Abby, i likhet med Swamp Thing och John Constantine, men till skillnad från de flesta av DC:s figurer, har åldrats i realtid. Då hon först dök upp 1973 var hon tonåring. I ett avsnitt av Joshua Dysart från 2005 fyllde hon femtio år.[8]
 • I en serie av David Michelinie och Nestor Redondo 1975 upptäcker Abby under en konfrontation med demonen Nebiros att hon har vissa psykiska krafter.[9] Dessa nämns därefter sällan i serien.
 • Enligt en serie av Rick Veitch är Abby släkt med tyske flygarässet Hans von Hammer alias Enemy Ace, kusin till Abbys farmor Anaïs Arcane.[10]

I andra medier

Långfilm

I långfilmen "Return of the Swamp Thing", regisserad av Jim Wynorski 1989, spelas Abigail av Heather Locklear.

TV-serie

Abby medverkar i den fem episoder långa animerade tv-serien "Swamp Thing" från 1991. Hennes röst gjordes här av Paulina Gillis.

Externa länkar

Fotnoter

 1. Swamp Thing (vol. 1) nr 2–3 (1973). Publicerat på svenska i Toppserien nr 2–3/1977 och Gigant nr 2–3/1983.
 2. Saga of the Swamp Thing nr 21 (1984). På svenska i Inferno nr 1/1991.
 3. Swamp Thing Annual nr 2 (1985). På svenska i Inferno nr 6/1992.
 4. Saga of the Swamp Thing nr 34 (1985)
 5. Swamp Thing (vol. 2) nr 51–53 (1986)
 6. Hellblazer nr 10 (1988).
 7. Swamp Thing (vol. 2) nr 90 (1989)
 8. Swamp Thing (vol. 4) nr 21 (2005).
 9. Saga of the Swamp Thing nr 15 (januari 1975).
 10. Swamp Thing (vol. 2) nr 83 (1989)