Access

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Access är en superhjälte som ägs gemensamt av förlagen DC Comics och Marvel Comics. Han introducerades i förlagscrossovern DC vs. Marvel nr 1 (1996), och har sedan dykt upp i ytterligare crossover-serier. I historierna är han vanligtvis en länk mellan Marvels universum och DC:s universum.

Historik och handling

Access heter egentligen Axel Asher och fick först veta att han hade övermänskliga krafter då händelserna i miniserien DC vs. Marvel utvecklade sig. Två kosmiska varelser i varsitt universum (endast kallade "Bröderna") hade insett varandras existens och lät hjältar och skurkar i sina respektive universum utkämpa strider mot varandra. Axel var vid den tidpunkten en normal tonåring i New York (i Marvels universum). En gammal uteliggare (senare visar det sig att det är hans framtida jag) söker upp honom och förklarar att han har förmågan och ansvaret att hindra två universum att smälta samman till ett. När universumen trots allt smälter samman till ett "Amalgam-universum" är det Axel, som superhjälten Access, som får se till att de delas igen. Det gör han genom att finna Batman och Captain America som båda har en "skärva" av sina respektive universum inom sig. När Access räddar de båda universumen övertygar han även de båda kosmiska "Bröderna" att sluta kämpa mot varandra.

Access har senare dykt upp i två andra crossoverserier; DC/Marvel: All Access och Unlimited Access. Det nämns här att han även är inblandad i alla andra crossovers mellan Marvel och DC, även i dem han inte syns till. Han har förmågan att skapa portaler mellan de två universumen, teleportera sig själv och andra samt resa i tiden. Om han rör två människor från varsitt universum kan han smälta samman dessa två till en "Amalgam"-version. Vanligtvis "städar han upp" efter sig så att inga "kontinuitets-problem" ska uppstå. Oftast minns inga andra hjältar dessa interdimensionella möten när världarna återgår till sina vanliga tillstånd (men undantag har förekommit).

Trots att figuren ägs av båda förlagen och att han bor i båda världarna har han i stort sett aldrig synts till utanför dessa förlags-crossovers. Enda undantaget är en cameo-roll i Green Lantern (vol. 3) nr 87 från DC.

På senare tid har Access inte alls förekommit, ej heller i den senaste Marvel-/DC-crossovern JLA/Avengers (2003–2004).

Framträdanden