DC versus Marvel

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Marvel vs. DC)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"DC versus Marvel" är en miniserie utgiven i samarbete mellan DC och Marvel år 1996, där superhjältar från de båda förlagens respektive universum transporterades till en annan värld/dimension för att slåss mot varandra en-mot-en, i syfte att avgöra vilket av universumen som skulle undgå att förintas. De hjältar som får slåss mot varandra har liknande krafter eller karaktärsdrag och har valts ut för att striderna ska bli jämna. Resultatet för några av striderna avgjordes genom läsaromröstningar.

Namnförvirring

Miniserien har omväxlande kallats "[DC] versus [Marvel]" och "[Marvel] versus [DC]" på omslagen till de enskilda tidningarna, där [DC] och [Marvel] är förlagens respektive logotyper. DC:s logotyp innehåller bara bokstäverna "DC", medan den Marvel-logotyp som använts innehåller orden "Marvel Comics", vilket skulle kunna ge seriens namn som "DC versus Marvel Comics" eller "Marvel Comics versus DC". I indician i tidningen kallas den "DC versus Marvel/Marvel versus DC".

Utgivning

Serien har samlats ihop i ett album av TPB-typ.

Striderna

Följande hjältar sattes upp i strid mot varandra:

Amalgam-universumet

Resultatet av miniserien blir till slut att ett helt nytt universum skapas. Det kallas Amalgam-universumet, och befolkas av supervarelser som är korsningar av Marvel-hjältar med DC-hjältar, i vissa fall de två som stred mot varandra i "DC versus Marvel", i andra fall inte. Det gavs ut flertalet tidningar i detta universum under 1996-1997. Dessa gavs ut av förlaget Amalgam Comics som kontrollerades av Marvel och DC tillsammans.

En superhjälte som är gemensam för båda universumen är Access, som för första gången uppträdde just i "DC versus Marvel" och som bland annat har superkraften att åter kunna dela det som har flutit samman från två olika universa.