X-Men i andra medier

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"X-Men" har förekommit både som TV-serie, film och elektroniska spel.

TV-serier

Marvel hade ursprungligen inte sysslat särskilt mycket med animation. På 1960-talet lånade förlaget ut sina superhjältar till Filmation, som producerade några billiga tecknade kortfilmer med bland annat Captain America. Det var därför ingen logisk utveckling att Marvel 1980 bildade dotterbolaget Marvel Productions, med huvuduppgiften att animera de egna figurerna. Det första projektet, "Amazing Spider-Man and Friends", började sändas 1981. Bolaget producerade sedan framgångsrikt tecknad film åt andra uppdragsgivare, med titlar som exempelvis "Transformers", "G.I. Joe", "RoboCop" och "My Little Pony".

I "Marvel Action Universe" försökte man sig bland annat på de allt mer populära X-Men. Men det blev bara ett enda X-Men-avsnitt, "Pryde of the X-Men" (1989), med den nya figuren Shadowcat i huvudrollen. Avsnittet hade själve Stan Lee som berättarröst.

Betydligt bättre gick det när Marvel lät Graz Entertainment stå för animationen, och 1992 var det äntligen premiär för den tecknade TV-serien "X-Men". Serien gick fram till 1998 i hela 77 avsnitt, varav de sista åtta avsnitten gjordes av Saban Productions efter Graz Entertainments konkurs.

Animationen var inte den bästa, men stor vikt hade lagts vid att hitta bra röstskådespelare och på att vara serietidningen trogen. Faktiskt så byggde i stort sett alla manus på välkända X-Men-äventyr. Läsare som varit med ett tag kände igen historier som involverade Omega Red, Alpha Flight, Bishop, Cable, Longshot, Mojo, Lady Deathstrike, Morlocks, Savage Land, Sauron, Magneto, Sabretooth, Phalanx, Arkon, Hellfire Club och Dark Phoenix. Själva mutanthjältarna bestod av en blandning av gamla och nya x-män: Cyclops, Marvel Girl, Storm, Wolverine, Rogue, Gambit och Jubilee.

En av de senaste årens mest uppmärksammade spin-off-serier, "Generation X", blev TV-film 1996. TV-filmen var tänkt som en pilot till en TV-serie som aldrig blev av.

År 2000 var det premiär för en ny tecknad TV-serie med namnet "X-Men: Evolution". I den här moderniserade versionen har man lekt med mutanternas åldrar, och därför är det Storm och Wolverine som tillsammans med Professor X lär upp unga mutanter. Serien gick fram till 2003 i 52 avsnitt.

År 2009 kom en ny tecknad TV-serie med namnet "Wolverine and the X-Men". TV-serien gjordes endast i en säsong med 26 avsnitt.

Filmer

Redan på 1980-talet påbörjades försök att utveckla en filmversion av serien "X-Men". Filmbolaget Carolco ägde rättigheterna och erbjöd musikern Glenn Danzig rollen som Wolverine i vad som skulle ha varit en lågbudgetfilm baserad på serien. Det blev dock inget av detta och det kom att dröja till år 2000 innan X-Men gjorde sin debut på vita duken.

X-Men (2000)

Regissören Bryan Singer kontaktades av filmbolaget 20th Century Fox efter att hans film "De misstänkta" blivit en kritikersuccé. Fox ville att Singer skulle regissera en filmversion av "X-Men", men då Singer aldrig läst serien tackade han nej. Efter att ha övertalats av sin kollega Tom DeSanto och fått veta mer om serien tackade han ja, och arbetade fram grundberättelsen för det som skulle bli den första X-Men-filmen.

X-Men United (2003)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

X-Men: The Last Stand (2006)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

X-Men Origins: Wolverine (2009)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

X-Men: First Class (2011)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

X-Men: Days of Future Past (2014)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Elektroniska spel

1989 gav förlaget Paragon Software ut spelet "X-Men: Madness in Murderworld" där Colossus, Cyclops, Dazzler, Nightcrawler, Storm och Wolverine slåss mot Arcade och Magneto.

1992 gav förlaget Electronic Arts ut spelet "Spider-Man and the X-Men in Arcade's Revenge" där spelaren kontrollerade Spider-Man och några av X-Mens medlemmar i kamp mot Arcade. Hjältarna man spelade var i tur och ordning Spider-Man, Storm, Wolverine, Cyclops och Gambit.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!