Transmediering

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Transmediering eller adaption kallas det när man för över en berättelse eller ett koncept från ett medium till ett annat. I till exempel Hollywood är detta vanligt då många filmmanus som skrivs baseras på andra verk – såsom romaner, tecknade serier eller dataspel.

Åtskilliga tecknade serier har förts över till andra medier och vice versa, med varierande succé. Ibland har det varit av kommersiella skäl, i andra fall konstnärliga, i många fall bådadera. Det finns också exempel där förekomst i flera medier har varit upphovsmannens idé från första början. Detta gäller t.ex. figuren Bamse som Rune Andréasson använde både i serier, animerade filmer och bilderböcker.

I enstaka fall har de transmedierade versionerna blivit mer kända än originalen. Idag är det osäkert hur många som känner till att musikalen "Annie", filmer som "Men in Black" eller tv-serier som "Eva och Adam" ursprungligen förekom i serieform. I gengäld är det kanske relativt okänt att Pellefant och Åsa-Nisse från början var bokfigurer.

Se även


Externa länkar