Agent Orange

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Agent Orange är namnet på fyra olika seriefigurer från DC Comics, varav två superskurkar och en superhjälte.

Namnet är en referens till ett växtdödande gift som användes av USA:s militär under vietnamkriget.


Agent Orange I

Den förste Agent Orange är en bitter vietnamveteran som väljer att bekämpa de amerikanska myndigheterna med kemiskt avfall. Han bär en orange gasmask, en orange dräkt med orange basker, och använder ett skjutvapen som avfyrar giftiga vätskor och gaser. Han tänker dränka Batmans hemstad Gotham City i giftgas, men besegras av superhjältegruppen Outsiders. Figuren skapades av Mike W. Barr och Jim Aparo.

Första framträdande: Batman and the Outsiders (vol. 1) nr 3 (oktober 1993) (DC Comics)

Agent Orange II (Todd Ritondero)

Todd Ritondero är en agent på USA:s Department of Agriculture som fått sitt smeknamn "Agent Orange" eftersom alla hushålls- och prydnadsväxter dör när han tar hand om dem. Tillsammans med agentkollegan Molly Hayes Kilroy blir han inblandad i en jakt på Swamp Things dotter Tefé. Figuren skapades av Brian K. Vaughan och Roger Petersen.

Första framträdande: Swamp Thing (vol. 3) nr 6 (oktober 2000) (DC Comics/Vertigo)

Agent Orange III

Den tredje Agent Orange ges ut på DC Comics' underetikett Wildstorm och är en del av Wildstorms universum (Jord-50 i DC:s multiversum). Agent Orange är en superhjälte, f.d. FBI-agent och numera medlem av hjältegruppen WildC.A.T.S.. Han har övermänsklig styrka, snabbhet och osårbarhet, samt giftigt blod. Figuren skapades av Joe Casey och Steve Dillon.

Första framträdande: WildC.A.T.S. nr 20 (april 2001) (Wildstorm)

Agent Orange IV (Larfleeze)

Larfleeze alias Agent Orange från planeten Ogatoo är en ond varelse i serien "Green Lantern". På samma sätt som de Gröna Lyktorna i Green Lantern Corps använder sig av det gröna ljuset (vilket står för "viljekraft" i det emotionella spektrum som är en del av seriens sentida mytologi) så är Larfleeze väktare av det orangea ljuset som står för "girighet". Larfleeze är en primitiv och känslokall varelse som i stort sett bara har en enda drivkraft: vad han än har vill han alltid ha mer. Larfleeze blev Agent Orange för miljarder år sedan då han var en intergalaktisk tjuv som fick makten över det orangea ljuset efter en byteshandel med Guardians of the Universe, grundarna av Green Lantern Corps. Larfleeze slog sig ned i Vegas solsystem på planeten Okaara, och sedan dess har det rått en fredspakt mellan Agent Orange och Green Lantern Corps, men den bröts nyligen.[när?] Till skillnad från de Gröna Lyktorna som har varit upp till 7200 i antal, så är Larfleeze den enda Orangea Lyktan som existerar och den enda bäraren av en orange kraftring. Däremot har ringen förmågan att "stjäla" identiteten från den som dödas av dess energi och skapa en konstgjord dublett av denne. På så sätt har Larfleeze skapat en mäktig "Orange Lantern Corps" som han kontrollerar och som består av energikopior av dem han dödat. Larfleeze är en av huvudfigurerna i DC:s crossover "Blackest Night" (2009–10) som samlar alla de olikfärgade Lanterns i kamp mot Nekrons Black Lantern Corps. Därefter gör han Jorden till sitt nya hem. En Larfleeze Christmas Special kom ut i december 2010 och skildrar Agent Oranges jakt på den givmilde Jultomten.

Figuren skapades av Geoff Johns och Ethan Van Sciver.

Första framträdande: Green Lantern nr 20 (april 2008)