Agent X

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Agent X9.


Agent X är namnet på tre olika seriefigurer i Marvels universum. En var en motståndsman under andra världskriget, de två andra supervarelser som hyr ut sina tjänster för pengar. Den senaste Agent X är den mest kände, och hade även sin egen tidning under en kort period.

Agent X Ⅰ (Rooten)

Rooten alias Agent X var en holländsk soldat, dykare och motståndsman samt infiltratör av nazitrupper i Nederländerna under andra världskriget. Då Sgt. Nick Fury och hans Howling Commandos befinner sig i hans hemtrakter allierar han sig med dem. De hjälper honom senare att fly till England. I senare äventyr återgäldar han tjänsten. Figuren skapades av Stan Lee, Dick Ayers och Steve Ditko.

Första framträdande: Sgt. Fury and His Howling Commandos nr 15 (februari 1965)

Agent X Ⅱ (James Burley)

James Burley alias Agent X anlitas i sitt första framträdande av Penner Security Associates, en organisation som dödar superhjältar, för att attackera Ghost Rider (Johnny Blaze). Ghost Rider dödar alla PSA:s utsända mördare förutom Burley. Denne återkommer senare när han fått superkrafter efter att ha varit försökskanin i ett experiment; han kan nu skjuta elektrisk energi med händerna. Som ledare av teamet Next Wave (som förutom honom själv består av yrkesmördarkollegorna Turk och Snare) har Agent X fortsatt sin agenda att försöka utplåna Jordens superhjältar. Han har åter anfallit Ghost Rider, men även andra hjältar som Avengers, Daredevil, Punisher och Moon Knight, dock utan något lyckat resultat. Figuren skapades av Howard Mackie, Andy Kubert och Joe Kubert.

Första framträdande: Ghost Rider (vol. 3) nr 28 (augusti 1992)

Agent X Ⅲ (Nijo Minamiyori/Alex Hayden)

Nijo Minamiyori introduceras som en yrkesmördare och frilansande hantlangare i ett avsnitt i serietidningen Deadpool 2002, skrivet av Gail Simone. Nijo antar ett uppdrag att döda Deadpool, delvis eftersom han tror att Deadpool dödat hans bror. Egentligen är det Nijos uppdragsgivare Black Swan som står bakom broderns död. Nijos, Deadpools och Black Swans uppgörelse slutar i en explosion där alla tre antas ha omkommit. Strax därefter dyker en yrkesmördare vid namn Alex Hayden upp i New York. Både hans krafter och beteende uppvisar stora likheter med Deadpools. Vissa av Deadpools allierade tror att Hayden är Deadpool i förklädnad, medan andra är mer osäkra. Det visar sig senare att Hayden är Nijo, men att han har fått flera av både Deadpools och Black Swans krafter och färdigheter efter nämnda explosion. vilket förklarar likheterna. Efter att Deadpool och Agent X hämnats på Black Swan inleder Agent X en framgångsrik karriär som lejd dödsmaskin. Agent X och Deadpool har mötts flera gånger sedan dess, ibland på samma sida, ibland som motståndare. Agent X har ett flertal krafter liknande Deadpools, förutom självläkning även övermänsklig styrka, snabbhet, vighet, uthållighet och självläkningsförmåga, samt viss förmåga till telepatisk blockering.

Då Agent X introducerades i tidningen Deadpool hade den tidningen drabbats av låga försäljningssiffror och löpte risk för nedläggning. Med nr 70 (2002) lades Deadpool ned och ersattes av Agent X, som gavs ut i femton nummer 2002–2003. (Resonemanget ska ha varit att ett "X" i titeln skulle låta tidningen rida på X-Mens popularitet.[källa behövs]) Historien från Deadpool fortsatte i Agent X, som även gick i samma stil med samma blandning av crazyhumor och ultravåld som Deadpool. De sista numren av Deadpool och de första sju numren av Agent X gjordes av Gail Simone och UDON Studios med framför allt Alvin Lee i spetsen. Sedan gjordes avsnitt av bland andra Buddy Scalera, Mitchell Breitweiser, Evan Dorkin, Juan Bobillo, Daniel Way och Kyle Hotz, innan Simone och Udon/Lee återvände i nr 13–15, de sista numren av tidningen. Agent X återvände i flera nummer av den senare tidningen Cable & Deadpool.

Figuren skapades av Gail Simone och Alvin Lee.

Första framträdande (Nijo): Deadpool nr 65 (maj 2002), (Alex Hayden/Agent X): Agent X nr 1 (september 2002)