Agent Zero

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med västernserien "Maverick".


Agent Zero (tidigare känd under namnet Maverick) är en supervarelse och mutant i Marvels universum, som framför allt medverkat i serierna om X-Men och Wolverine. Figuren skapades av Jim Lee och debuterade i X-Men nr 5 (1992).

Historik och handling

Christopher "Chris" Nord är född i Östtyskland under det kalla krigets dagar. I tonåren visade det sig att han var en mutant med kraften att absorbera energi. Som vuxen kämpade han mot den östtyska kommunistregimen som del i organisationen Cell Six. Efter att ha tvingats döda sin egen fru som visat sig vara kommunistspion, drev sig Chris allt hårdare in i sitt spionarbete. På 60-talet hade han utmärkt sig så mycket att CIA rekryterade honom till Team X, som utförde inofficiella uppdrag för USA:s räkning. Bland de övriga medlemmarna i Team X återfanns Logan (senare Wolverine), Victor Creed (Sabertooth) och Deadpool. I samma veva bytte Nord namn till David North. I början av 1970-talet fångades Team X-medlemmarna in av Weapon X-projektet och blev försökskaniner i deras experiment. (Det var här Wolverine fick sitt adamantiumskelett och sina förstärkta klor.) Nord lyckades fly, men kort därefter förlorade han sina mutantkrafter. Han fortsatte att frilansa som spion och legosoldat under namnet Maverick.

I den egna engångspublikation Maverick: In The Shadow of Death (1997) blir Maverick åter rekryterad av Team X för att bekämpa ryska supersoldaten Omega Red, tillsammans med Wolverine och flera medlemmar av X-Men. Maverick fortsätter att associera med X-Men under åren, både som allierad och som fiende. Han överlever med nöd och näppe en infektion av det mutantdödande Legacy Virus (i Wolverine nr 87, 1994).

Maverick hade en egen kortlivad serietidning som kom ut i tolv nummer under 1997–98, där han bland annat bekämpar Sabertooth tillsammans med den ryska telepaten Elena. Maverick assisterar senare Wolverine i kamp mot en ny version av Weapon X-projektet. Efter att nästan ha dödats av Sabertooth, är han tvungen att tacka ja till att gå med Weapon X för att överleva. Hans kropp blir genetiskt modifierad och han återuppstår som Weapon X-agenten Agent Zero (i Weapon X: The Draft - Agent Zero nr 1, 2002) och får en viss självläkande förmåga liknande Wolverines. Zero arbetar mot sin vilja för Weapon X-programmet under en tid, men förråder dem så fort han får chansen. I New Avengers nr 18 (2006) avslöjas det att Agent Zero, liksom merparten av Jordens mutanter, förlorat sina krafter under M-Day, p.g.a. en plan som iscensatts av Scarlet Witch i serien "House of M". Han har senare synts till i ett center för tidigare mutanter, där han återigen har börjat kalla sig för Maverick.


Första framträdande: X-Men (vol. 2) nr 5 (februari 1992)