Scarlet Witch

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Scarlet Witch är en mutant med häxkrafter och som gått från att vara superskurk till superhjältinna i serier från amerikanska förlaget Marvel Comics. Figuren skapades av Stan Lee och Jack Kirby och första framträdandet var i Uncanny X-Men nr 4 (1964).

Biografi

Wanda Maximoff, som hon egentligen heter, blev med sin bror Pietro (känd som Quicksilver) medlem i Magnetos rörelse Brotherhood of Evil Mutants. Långt senare fick Wanda veta att hon och Pietro var Magnetos biologiska barn. Modern dog tidigt och barnen uppfostrades av romer, men förföljdes på grund av sin etnicitet och sina superkrafter innan de undsattes av Magneto. När Brotherhood of Evil Mutants splittrades rekryterades både Scarlet Witch och Quicksilver till superhjältegruppen Avengers, där de kom att bli några av de absolut trognaste och mest långvariga medlemmarna. Scarlet Witch mötte här sin stora kärlek i form av androiden Vision, och de bägge gifte sig och fick på magisk väg två söner. De drog sig tillbaka, men kom senare tillbaka till West Coast Avengers.

Tragedierna kom därefter slag i slag för Scarlet Witch. Vision förstördes, och när han återuppbyggdes var hela hans gamla personlighet och känsloliv raderat. De bägge sönerna visade sig vara skärvor av demonen Mephisto, och när han absorberade dem upphörde barnen att existera. Scarlet Witch drabbades av svåra psykiska besvär, men tjänade ändå som medlem i både West Coast Avengers och kortlivade gruppen Force Works. Visions kyla drev henne till slut i armarna på Wonder Man, men den affären var mycket kortlivad.

Under crossovern "Avengers Disassembled" uppdagades att Scarlet Witch låg bakom en mängd mäktiga hot och dödsfall i Avengers egna led. Hennes häxkrafter hade växt till den grad att hon kunde återskapa sina barn, men med fasansfulla konsekvenser för resten av världen. Dr. Strange stängde av hennes sinne, men innan hjältarna hittat en lösning fördes Scarlet Witch bort av sin far Magneto. Magneto bad Professor Xavier att hjälpa Wanda, men ett av alternativen Xavier och övervägde var att låta döda Wanda. En skärrad Quicksilver övertalade då sin syster att använda sina krafter för att skapa en ny verklighet, känd som "House of M", där mutanterna utgjorde majoriteten av världens befolkning. Hjältarna ggjorde till slut uppror och Wanda återställde till slut verkligheten, men för att trotsa Xavier tog hon bort mutantkrafterna från 99 % av jordens alla mutanter. Mutanterna har kommit att kalla denna händelse för "M-Day".

Scarlet Witch själv tycks ha förlorat minnet och lever som en vanlig kvinna i Europa.

I andra medier

WandaVision är en TV-serie om förhållandet mellan Scarlet Witch och Vision, producerad som en pastisch på USA:s långa sitcom-/ romcom-TV-historia. TV-serien har premiär på streamingtjänsten Disney+ 15 januari 2021.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!