Agony & Ecstasy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Agony & Ecstasy (kallade Vånda och Extas på svenska) är två demoner från Helvetet i DC:s universum. De dök först upp i Hellblazer nr 12 (december 1988) i ett avsnitt skrivet av Jamie Delano och tecknat av Richard Piers Rayner och Mark Buckingham.

Historik

I slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet förekom det en samordning mellan DC Comics' mer vuxeninriktade skräckserietidningar, och även en kontinuitet gentemot DC:s universum i övrigt. (Detta var innnan DC:s vuxenetikett Vertigo existerade.) Sandmans författare Neil Gaiman, Hellblazers författare Jamie Delano och Swamp Things författare Rick Veitch hade en särskilt tät kontinuitet mellan sina titlar. Vid den här tidpunkten härskade i Helvetet i DC:s universum ett triumvirat bestående av demonerna Lucifer, Beelzebub och Azazel (och ibland Belial). Agony och Ecstasy var två demoniska tvillingar, en manlig och en kvinnlig, med rollen som "inkvisitions-polis" under triumviratets styre. De retsamma tvillingarna straffade och plågade demoner som brutit mot reglerna och hämtade hem både demoner och förbannade själar som lyckats fly från Helvetet.

Agony och Ecstasy uppkom troligen i en redaktionell samordning mellan de tre ovan nämnda titlarna. Vem som skapade figurerna är därmed oklart, men det var Jamie Delano, Richard Piers Rayner och Mark Buckingham som introducerade dem i ett "Hellblazer"-avsnitt. Figurerna fick bara en handfull framträdanden allt som allt; i Hellblazer nr 12 (1988) hotar tvillingarna med att bestraffa demonen Nergal, men när John Constantines vän Ritchie Simpson tar över Nergals kropp, drar de ner Ritchie till Helvetet istället. I Sandman nr 4 (1989) tillfångatar de demonen Choronzon, då denne misslyckats med att besegra drömherren Dream (Sandman) i envig. I Swamp Thing nr 96–97 (1990) hotar de återigen Nergal och Anton Arcane och i Swamp Thing nr 125 (1992) återbördar de den förrymde Arcane till Helvetet.

1993 skapades vuxenetiketten Vertigo, varefter DC:s olika versioner av Helvetet inte längre var lika samordnade (inte ens i Vertigos titlar sinsemellan). Agony och Ecstasy dyker upp en sista gång i Swamp Thing nr 138 (1993) där de än en gång återhämtar Arcane. De har inte synts till sedan dess.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Agony & Ecstasy fick namnen Vånda och Extas på svenska då de förekom i tidningarna Magnum Comics och Inferno.

Framträdanden

  • Hellblazer nr 12 (december 1988), på svenska i Magnum Comics nr 10/1989.
  • Sandman (vol. 2) nr 4 (april 1989), på svenska i Inferno nr 4/1991.
  • Swamp Thing (vol. 2) nr 96 (juni 1990)
  • Swamp Thing (vol. 2) nr 97 (juli 1990)
  • Swamp Thing (vol. 2) nr 125 (november 1992)
  • Swamp Thing (vol. 2) nr 138 (december 1993)