Agust

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Agust & Lotta)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Agust och Lotta från julalbumet 1942, tecknade av Elov Persson. © Serie-Persson AB.
Agust, Lotta och Russinkvist av Ingvar Persson © Persson
Agust gillade inte att Bia tog över hans serie... Från Bia Melins första Agust-avsnitt. © Melin

"Agust", klassisk svensk serie skapad av Elov Persson 1928, även känd som "Agust och Lotta".

Idag tecknas serien av Bia Melin.


Historik

Efter framgången med "Kronblom" i Allt för Alla 1927, fick Elov Persson en beställning på ytterligare en serie, vilken kom att bli "Agust". Debuten skedde i veckotidningen Hela Världen 1928. Senare flyttade serien till Min Värld och därefter till Land. Den har även publicerats i serietidningarna 91:an och Åsa-Nisse samt i årliga julalbum.

En dagsstripp distribuerades av Alga och publicerades åtminstone i Norrskensflamman 1949.

Serien togs över av Elovs son Ingvar Persson 1970 (strax före Elov Perssons död), som i sin tur lämnade över serien till sin dotter Bia Melin 1997. Nya avsnitt publiceras numera i Land och gamla avsnitt återpubliceras i de årliga julalbumen som gavs ut 1931–2017 (dock inte varje år). Sedan 2012 förekommer serien endast i vartannat nummer av Land.

Bias son Johannes har tecknat omslag till Agusts julalbum.

Handling

Jämfört med serien "Kronblom" vars huvudfigur är en lat men älskvärd figur som lever i ett harmoniskt äktenskap är "Agust" raka motsatsen. Figuren Agust Vråk är bortskämd och skickas till staden av sin far för att tjäna sitt eget uppehälle. Oduglig som han är får han inget fast arbete, men vinner istället tidigt pengar och behöver därför inte oroa sig för det ekonomiska. Han sätter in en annons för att träffa en kvinna och får svar av en viss Lotta Svensson. Paret gifter sig, men äktenskapet är olyckligt, med gräl och rena slagsmål redan från början. Agust försöker smita undan så mycket som möjligt och spelar kort, går på dans, super och festar. Lotta å sin sida blir uppvaktad av charmören Russinkvist, något som Agust verkar ha överseende med. Trots att det är en ganska otrevlig syn på äktenskapet som målas upp i serien blev den populär, om än inte i samma klass som "Kronblom". När "Agust" fyllde 60 år beskrev Ingvar Persson saken på följande vis i jubileumsalbumet "Agust 60 år":

"[Kronblom och Malin] skrattade man med, Agust och hans lea kärring skrattade man åt, ofta hjärtlöst. Vad kunde de ha för framtid? Ändå har de överlevt och blivit de sextio, på något sätt måste man alltså även tyckt om dem. Kanske därför att det ändå finns en igenkännandets botten i allt det överdrivna, kanske är den dagliga trätan, svartsjukan, elakheterna, vänsterprasslet, smygsupandet skönt att se i den överdrivna formen. Man känner igen sig, men fullt så jävligt som Agust och Lotta har man det i alla fall inte."

— Ingvar Persson

Pratbubblekrok.gif

Kuriosa

  • I det allra första avsnittet stavas huvudpersonens namn August.
  • 1934 dyker Agusts son Jöns upp, ett minne från en romans i ungdomen.
  • Serieutmärkelsen "Agust och Lotta-priset" har delats ut till svenska serieskapare sedan 1990-talet.
  • Agust står staty i Torsåker.

Hyllningar och parodier

Parodier har förekommit i tidningen Svenska Mad vid flera tillfällen, bl.a. i nr 2/1960 och nr 9/1964.

Mer om "Agust"

Recensioner

Externa länkar