Flygsoldat 113 Bom

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Flygsoldat 113 Bom tecknad av Torsten Bjarre. © Egmont

"Flygsoldat 113 Bom", svensk humorserie om en malaj i flygvapnet och hans koleriske överste, skapad av Torsten Bjarre 1941. Serien debuterade i flottiljtidningen Flygpost, flyttades sedan till Teknikens Värld och hamnade även i serietidningen 91:an då tidningen startade 1956.

Efter att Bjarre lämnat serien har nya avsnitt gjorts för 91:an-tidningen av bland andra Gunnar Persson (enbart som författare), Istvan Fellner, Lasse Persson, Tommy Strindholt, Lars Mortimer, Bertil Wilhelmsson, Anders Persson, Daniel Boström, Olof Siverbo och Thomas Norberg.

Serien har även publicerats i egna julalbum 1952–72 samt i "Serie-Pocket" och Humorklassiker.

Kuriosa

  • "Bom" gjordes även i en specialproducerad version på engelska av Bjarre för tidningen Pal, en svenskproducerad tidning som gjordes i ett enda "pilotnummer" av Åhlén & Åkerlund 1954 för lansering i Colombia. I första hand gjordes den för att väcka intresse hos förlagsfolk. I "Pedro", som serien heter här, är militärmiljön borttagen, men en sombreroklädd Bom och hans överste hamnar i liknande gag-situationer som i den svenska versionen. Något mer än försöksnumret av Pal producerades aldrig.[1]
  • Serien har ingen koppling till Nils Poppes filmer om "Soldat Bom" ("Soldat Bom", "Tull-Bom", "Flyg-Bom" etc.), av vilka den första nådde biopubliken 1948.
  • Trollet Jesper var en föregångare, tecknad av Bjarre sedan 30-talet och fick låna sitt ansikte till Bom.

"Flygsoldat 113 Bom" på andra språk

  • Mini finland.gif Finska: "Lentosotamies Pommi"

Fotnoter

  1. Olle Dahllöf: "När 113 Bom blev latinamerikan", notis i Dagens Nyheter 1987-11-03.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!