Dennis

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med sin brittiska namne.
Ej att förväxla med Lillknas från "Storknas och Lillknas" eller Lillklas från "Storklas och Lillklas".
Ej att förväxla med Busiga Bosse.

"Dennis" av Hank Ketcham. © upphovsmannen och King Features.

"Dennis" (i original "Dennis the Menace"), är en amerikansk tecknad serie (på vardagarna bara en skämtruta) skapad 1951 av Hank Ketcham. I Sverige har han i vissa publikationer under femtiotalet kallats såväl "Lill-Knas" som "Bosse Bus" och "Kristian Tyrann". När serietidningen lanserades fick det till slut bli kort och gott "Dennis".

"Dennis" har även förekommit i flera serietidningsversioner i USA, tecknade av olika tecknare, bland annat Al Wiseman och Owen Fitzgerald, ofta med manus av Fred Toole. Ketcham själv ritade inte längre avsnitt än söndagsstrippar, men det gjorde han fram till 1994. I Sverige har man även licensproducerat avsnitt.

I TV:ns barndom fanns det en spelad serie, där Dennis framställdes som en ganska osnuten snorunge, men senare producerades i många år en animerad TV-serie, som var mer trogen originalet - dock ofta med vilda manusidéer inklusive tidsmaskiner och jätteapor.

Handling

Dennis är en i grund och botten snäll och godlynt kille (i motsats till de flesta andra busfrön i serier), men hans stora impulsivitet och gränslösa påhittighet ställer alltid till trassel för honom. Grannen, Farbror Nilsson, är den som för det mesta råkar ut för hans snilleblixtar, och som varande äldre gentleman har han svårt att alltid minnas hur det en gång var att vara grabb. Kompisen Jojje är litet yngre, och det händer att Dennis utnyttjar detta faktum och spelar honom ett spratt då och då, men annars är de oskiljaktiga. Maggan brukar emellanåt dyka upp och himla sig över killarnas tilltag, men får för det mesta besegrad retirera.

Figurgalleri

 • Dennis (Dennis the Menace) - huvudperson, buspojke.
 • Henry Mitchell - Dennis pappa.
 • Alice Mitchell - Dennis mamma.
 • Herr / Farbror (Georg) Nilsson (Mr. (George Everett) Wilson) - Dennis griniga granne som ofta råkar bli offer för Dennis påfund.
 • Fru / Tant (Märta) Nilsson (Mrs. (Martha) Wilson) - Georges väldigt snälla och tålmodiga fru.
 • Ruff (Ruff the dog) - Dennis hund.
 • Varmkorv (Hotdog the cat) - Familjens katt.
 • Jojje (Joey McDonald) - Dennis kompis, något yngre och naivare än Dennis själv.
 • Maggan (Margaret Wade) - Dennis tjejkompis, brukar porträtteras som något äldre och mognare än Dennis. Försöker sig ibland på misslyckade flörtförsök gentemot Dennis.
 • Tommy (Tommy Anderson) - Dennis jämnåriga killkompis, som brukar ställa upp på de flesta bus.
 • Gina (Gina Gillotti) - Dennis tjejkompis med italiensk bakgrund som dök upp i de allra sista årgångarna. En tuff, smart och snygg brud, som motvikt till Maggans något nördiga besserwisserframtoning. Talade åtminstone i början med kraftig italiensk accent.

Mini sverige.gif Svensk publicering

 • "Bosse Bus" gjorde sin debut i Sverige 1953 i majutgåvan av tidningen Allt.
 • "Lill-Knas" kallades Dennis i Dagens Nyheter 1959 på söndagssidan. Han återfick snart sitt originalnamn och publicerades i sin söndagsversion ända fram till 1982. Dagsserien (skämtteckningen) var med i DN åren 1963–87.
 • I de äldsta numren av tidningen 91:an publicerades dagsserien av Dennis under namnet "Bosse Bus". Några enstaka teckningar kom också att publiceras som "Kristian Tyrann".
 • Har publicerats i Vecko-Revyn under titeln "Kristian Tyrann" och "Dennis".
 • Dennis hade en egen serietidning i Sverige under många år (1958–93), och var även huvudfigur i tidningen Kompis (1969–70). Svenska avsnitt gjordes på licens av bl.a. Kiki Olsen och Bertil Wilhelmsson.
 • Serien var en av de roterande titlarna i "Serie-Pocket", där den förekom i 8 utgåvor.
 • Serien publicerades i Åhlén och Åkerlunds bokserie "Roa-bok" nr 4 (1962).

"Dennis" i andra medier

Dennis har filmatiserats vid flera tillfällen. 1959 kom en amerikansk (spelfilm) TV-serie med Jay North som Dennis. 1986–88 producerades en tecknad filmserie, som även har visats på svensk TV vid olika tillfällen. Dennis' svenska röst gjordes av Linus Wahlgren.

1987 visades en TV-film på amerikansk TV, med Victor DiMattia i rollen som Dennis

1993 kom en spelfilm, med John Hughes som regissör, Mason Gamble i rollen som Dennis, och Walter Matthau i rollen som Herr Nilsson. En uppföljare producerad direkt för video kom 1998 med Justin Cooper som Dennis och Don Rickles som Herr Nilsson.

2007 kom en julfilm som gick direkt till DVD-marknaden, "A Dennis the Menace Christmas", på svenska "Dennis firar jul", med Maxwell Perry Cotton som Dennis och Robert Wagner som Herr Nilsson.

Licensiering

Figuren Dennis har under perioder licensierats ut till olika företag, exempelvis Cloetta, GB, Skantic och B&W. En vida utbredd vanföreställning är att figuren på Scan Hot Dogs skulle vara Dennis, men det är i själva verket ett så kallat solklart fall av renommésnyltning, som pågått sedan 1965.

Dennis förekom i mitten och slutet av 1980-talet i reklamen för den dåvarande svenska stormarknadskedjan B&W (Bra & Wessels), med illustrationer av Bo Majgren.[1] Sedan kontraktet för att använda figuren hade gått ut, användes i stället en annan tecknad buspojke i reklamen, vilket föranledde en upphovsrättslig tvist eftersom Dennis rättighetsägare tyckte att den nya figuren var för lik Dennis.[källa behövs]

Dennis på andra språk

 • Mini danmark.gif Danska: Jern-Henrik, Peter Atombombe
 • Mini finland.gif Finska: Ville Vallaton
 • Mini italien.gif Italienska: Denny
 • Mini spanien.gif Spanska: Daniel el Travieso

Kuriosa

Figurerna Henry, Alice och Dennis Mitchell är baserade på Hank Ketcham själv, hans första hustru och deras son - som heter just Dennis.

Hyllningar, kopior, pastischer och parodier

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!