Alexander Luthor

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Alexander Luthor är namnet på tre olika figurer från DC Comics, alla ursprungligen hjältar, en av dem senare skurk av kosmiska mått. Alla är i viss mån en annan dimensions motsvarighet till Stålmannens ärkefiende Lex Luthor.

Två av dem härstammar från den första Jord-3, en parallell värld i DC:s universum som existerade före crossovern "Crisis on Infinite Earths" (1985–86), då alla DC:s dåvarande alternativa världar gick under.


Alexander Luthor, Sr.

Alexander Luthor Senior var i en tidigare kontinuitet motsvarigheten till Lex LuthorJord-3, en parallell värld där mycket är "baklänges" jämfört med den "vanliga" DC-världen. På Jord-3 var Christofer Columbus en amerikan som upptäckte Europa, John Wilkes Booth var Abraham Lincolns mördare och motsvarigheterna till DC:s superhjältar var de genomonda superskurkarna i Crime Syndicate of America. Den rödskäggige Alexander Luthor var denna världs enda superhjälte och dök bara upp i ett enda äventyr i DC Comics Presents Annual nr 1 (1982) innan han (och hela Jord-3) utplånades av Anti-Monitor i Crisis on Infinite Earths nr 1 (1985). Innan planeten går under lyckas han dock skicka sin nyfödde son, Alexander Luthor Junior, i en interdimensionell farkost till Jord-1.

Efter "Crisis on Infinite Earths" startades stora delar av DC:s kontinuitet om från scratch och i det nya DC-universumet hade Jord-3 och Alexander Luthor aldrig existerat. Inte förrän i crossovern "Infinite Crisis" (2005–06) visade det sig att minnet av de gamla parallella världarna fortfarande lever kvar i viss mån.

Ett slags nyversion av Alexander Luthor Sr introducerades 1999 i albumet "JLA: Earth 2" (se nedan).

Denne Alexander Luthor skapades av Marv Wolfman och Rich Buckler.

Första framträdande: DC Comics Presents Annual nr 1 (1982)

Alexander Luthor, Jr.

Alexander Luthor Junior är son till Alexander Sr och Jord-3:s version av Lois Lane. Som nyfödd skickas han iväg från sitt universum just innan det utplånas av Anti-Monitor. Under färden till Jord-1, passerar Alex den "antimateria-våg" som håller på att äta upp alla parallella dimensioner, vilket medför att han hastigt åldras från nyfödd till ung vuxen. Hans kropp är nu både materia och antimateria, vilket ger honom vissa tids- och rumsmanipulerande krafter. Tillsammans med de hjältemodiga Monitor och Harbinger leder Alexander Jordens superhjältar i kampen mot Anti-Monitor. De besegrar denne och lyckas rädda fem parallella världar genom att smälta ihop dem till en enda värld med omskriven historia. Tyvärr medför det även att Alexanders egen värld och historia nu aldrig har existerat. i Crisis on Infinite Earths nr 12 (1986) lämnar Alexander Jorden tillsammans med några andra hjältar som inte heller längre är en del av historien – Stålmannen och Lois Lane från Jord-2, samt Superboy-Prime (Stålpojken från Jord-Prim). Han för dem alla till vad han kallar en "paradis-dimension", från vilken de aldrig kan återvända,

Återvänder gör de dock i "Infinite Crisis" (2005) där det avslöjas att de i sin nya dimension har bevakat den kvarlevande Jorden och blivit alltmer förbittrade då de insett att de inte bara är bortglömda – i deras ögon har också hjältarna på Jorden blivit cyniska och våldsamma. Den nya Jorden är inte alls lika bra som deras egna, nu hädangångna världar. Alexander, som i "Crisis on Infinite Earths" var hjältemodig och troskyldig, har på grund av sitt snabba åldrande blivit bitter, kall och manipulativ. Han övertalar Superboy-Prime att bryta dem loss från sin dimension och återvända till Jorden. Här initierar Alexander inkognito en rad händelser; bland annat grundar han skurkorganisationen The Society som förklarar krig mot hjältarna, manipulerar The Spectre att utplåna all magi, initierar ett krig mellan planeterna Rann och Thanagar och tar över Batmans övervakningsdator OMAC för att attackera såväl hjältar som skurkar. Han lurar också Jord-2:s Stålman att hjälpa honom under förevändningen att det är för att återskapa Jord-2 – i själva verket vill Alexander använda sina krafter för att skapa ett nytt och "perfekt" universum efter egen design.

Alexander och Superboy-Prime är nära att lyckas med sin plan för universum, men efter ett veritabelt blodbad besegras de till slut av Jordens superhjältar, inklusive Jord-2:s Stålman, som till sist har insett vad Alex och Prime går för och offrar sitt liv för att besegra dem. Alexander, kraftig försvagad efter sina försök att omforma universum, lyckas fly från hjältarna, bara för att hamna i klorna på Jordens två största superbrottslingar; Lex Luthor, som inte gillar tanken på att ha en "alternativ Luthor" springande lös, samt Jokern, som vill hämnas eftersom Alexander inte lät honom delta i hans planer med förevändningen att han var för vansinnig. Jokern dödar Alexander Luthor med ett skott i huvudet.

I crossovern "Blackest Night" (2009) är Alexander Luthor en av åtskilliga döda i DC:s universum vars lik väcks till liv av svarta kraftringar och tar plats i Nekrons odöda armé, Black Lantern Corps.

Alexander Jr skapades av Marv Wolfman och George Perez.

Första framträdande: Crisis on Infinite Earths nr 1 (april 1985)

Alexander Luthor (antimateria-version)

Den tredje Alexander Luthor är en modern variant av den första versionen. I det nya universum som fanns kvar efter "Crisis on Infinite Earths" hade "baklängesvärlden" Jord-3, Crime Syndicate of America och den hjältemodige Luthor aldrig existerat, vilket föranledde Grant Morrison och Frank Quietly att återuppliva konceptet i seriealbumet "JLA: Earth 2" 1999. Här introduceras en annan "baklänges-Jorden", inte i en parallell dimension, utan DC:s antimateria-universum. På denna planet (kallad både Jord-1 och Jord-2 beroende på "vilken sida" som pratar om den) är Alexander Luthor ett geni och hjälte i en värld dominerad av superbrottslingar. Iklädd en teknorustning (som påminner om dräkten den "vanlige" Luthor bar under 1980-talet) färdas han till den "positiva" Jorden och får hjälp av hjältarna i Justice League of America med att bekämpa deras onda motsvarigheter i Crime Syndicate of America. Det visar sig senare att Alexander Luthor manipulerats av antimateriavärldens version av Brainiac, och att hans resa från antimateria till positiv materia håller på att förstöra båda planeterna. Justice League och Crime Syndicate lyckas tillsammans hejda Brainiacs planer. Dock blir hjältarna tvungna att ge upp sin kamp mot de onda motsvarigheterna då de inser att ondskan är "normal" på antimateriajorden och att de därför inte kan vinna någon långvarig seger där. De återvänder till sin egen värld utan att kunna uppfylla Alexander Luthors önskan.

Antimateriajorden och dess Crime Syndicate har dykt upp i senare äventyr, men det har ännu inte dess Alexander Luthor gjort.

Första framträdande: "JLA: Earth 2" (1999)

Se även