Stålpojken

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Stålpojken på reklamskylt för Smallville från New Adventures of Superboy av Kurt Schaffenberger. © DC Comics, scan gjord av Anthony Dean

"Superboy" i original. Ursprungligen en serie om Stålmannen som ung. Den ursprunglige Stålpojken förekommer också i serierna om Rymdens Hjältar. Under 1990-talet introducerades en ny Superboy, en ung bifigur i Stålmannens universum.

Ursprungsversionen (Stålmannen som barn)

Introducerades på 1940-talet. Var under en period från serien "Crisis on Infinite Earths" i mitten av 1980-talet till "Infinite Crisis" i mitten av 2000-talet inte en del av kontinuiteten.

När John Byrne moderniserade och nystartade serien "Superman" 1986 slog han fast att Clark Kent aldrig varit någon stålpojke och aldrig upplevt några äventyr som ung där han utnyttjat sina superkrafter. Han hade där heller ingen anledning att dölja sin goda grundfysik bakom en förklädnad som glasögonprydd vekling när han var barn. Clark Kent i Byrnes version upptäckte sina krafter och osårbarhet gradvis under barndomen och tonåren. Han var till och med skolans football-hjälte, även om hans adoptivfar Jonathan Kent starkt ogillade det.

Eftersom det inte fanns någon Superboy i Byrnes version kunde han heller inte ha varit medlem i Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar), den sammanslutning av tonåringar med superkrafter från framtiden som i de gamla äventyren rest tillbaka i tiden för att träffa sin idol Superboy och uppleva äventyr med honom. Detta ledde till ett grundproblem med grundpremissen och kontinuiteten för serien "Legion of Super-Heroes". Byrne lät då superskurken Time Trapper skapa ett fickuniversum där det fanns en version av en Superboy, som Legion reste till varje gång de trodde att de reste i tiden. I ännu en retcon strök man helt även denne Superboy och lät daxamiten Lar Gand/Mon-El/M'Onel/Valor tjäna som Legions stora inspirationskälla.

2006, efter miniserien "Infinite Crisis" som än en gång stöpte om delar av historien och universat, börjar manusförfattarna åter föra in referenser till att den unge Clark Kent skulle varit aktiv som någon sorts mystisk hjälte kring hemstaden Smallville. Troligen kommer inspirationen från TV-serien "Smallville", där superhjältetrikåer inte förekommer på unge Clark. Legion of Super-Heroes får sin forna historia mer eller mindre återställd, och Clark kent har åter varit medlem under namnet Superboy. I miniserien "Superman: Secret Origin" 2009–2010 av Geoff Johns och Gary Frank har Supermans gamla historia återställts då Clark uppträder som den klassiske Superboy i den bekanta dräkten.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Nuvarande version (Kon-El/Conner Kent)

En ung klon av Stålmannen och Lex Luthor som introducerades i storylinen "Reign of the Supermen" under tidigt 1990-tal, som en av många ersättare till Stålmannen då denne antogs vara död. Aktiv än idag. Tidigare medlem av Ravers, Young Justice och Teen Titans. Dödades i "Infinite Crisis" (2005–06), men återvände till liv i "Legion of 3 Worlds" (2008–09).

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Andra versioner

Pocket Universe Superboy

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Superboy-Prime

Se huvudartikel: Superboy-Prime

Stålpojken från den alternativa världen Earth-Prime. Började sin bana som en god kraft men blev i serien "Infinite Crisis" ett hot mot hela universum.

Versioner utanför den ordinarie kontinuiteten

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Utgivning

I Sverige har Stålpojken haft en egen serietidning 1959-1979, se Stålpojken (serietidning).

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!