Hälge

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Hälge" av Lars Mortimer. © upphovsmannen.

"Hälge" är en svensk strippserie skapad av Lars Mortimer om den något melankoliske älgen Hälge och livet i storskogen kring byn Avliden. Serien skapades 1991 och hade premiär samma år i tidningen Åsa-Nisse. Första numret av serietidningen Hälge utkom år 2000. Sedan 2015 är huvudtecknare Alan Kamieniarczyk.

Handling

Serierna handlar om den sextaggade älgen Hälges liv i skogen där han ständigt flyr från jägaren Edwin, hans jakthund Blixten och Edwins vapenfixerade jaktkompis Uffe. Med finurliga metoder och mycket tur överlever Hälge jaktsäsongen år efter år. På vintern blir Hälge ofta deprimerad eftersom han tappar hornen och får ont om mat. Till övriga figurer i seren hör Edwins tålmodiga fru Ellen, älgkon Gullan som är Hälges stora obesvarade kärlek, igelkotten Kotten som är Hälges kompis, de båda ugglorna som ger underfundiga kommentarer om allt som händer i skogen, de båda korparna som symboliserar seriens mörka sida, myrorna m.fl.

Byn Avliden

Vid Hälges skog finns en by som heter Avliden där jägarna Edwin och Uffe bor i varsitt hus med sina fruar. Byn ligger mitt i ingenstans, så om man ser en bil köra genom byn kan man vara ganska säker på att denne kört vilse. De flesta som bor i byn är jägare eller sådana som helt enkelt gillar extrem glesbygdsmiljö. Med tanke på att byn sällan får besök, blir besökarna lätt förvirrade när de ser namnet på skylten vid vägen, och tror istället att någon har avlidit där. I en del serier inser Edwin och Uffe detta faktum, och försöker muntra upp stämningen genom att skriva dit extra text som "Avliden - Möjligheternas by" eller "Avliden - Centrum". Inte många vet heller exakt vart byn ligger på kartan, därför har det hänt att kartverket placerat byn fel på kartan. Detta upptäckte Edwin i en serie, och försökte rätta till problemet. Dock menade kartverket att det vore enklare om man flyttade på byn istället.

Förutom Edwin och Uffes hus, några av deras grannar ett par kilometer bort, samt en livsmedelsbutik, finns det inte mycket i byn. Dock blir skogen i byn väldigt befolkad av jägare och jakthundar under jaktsäsongen.

Figurgalleri

Hälge

Älgen Hälge lyckas, ofta med olika finurliga metoder, alltid överleva älgjakten. Under hösten blir han ofta deprimerad på grund av kyla, ont med mat, kärleksproblem och framför allt älgjakten. När älgjakten är slut blir han alltid överlycklig och retar Edwin för att han ännu en gång misslyckades.

Hälge irriterar sig ofta på att han bara har sex horntaggar och har haft drömmar om att de skulle växa och bli fler. Att hans krona har så få taggar leder till att han inte får bli medlem i den så kallade 12-taggarklubben, en klubb för älgar med minst 12 taggar. På vintern tappar Hälge, som alla älgtjurar gör, sina horn. Detta tycker han är pinsamt, så han försöker på olika sätt att dölja det.

Edwins familj

Den dumsnälle jägaren Edwin kan klassas som seriens mänskliga manliga huvudperson. Han bor med sin fru Ellen i ett hus i byn Avliden. Edwin älskar att jaga och anser att man inte ens skall behöva stiga upp ur sängen då det inte är jaktsäsong. När det inte är säsong sitter Edwin mest framför TV:n och dricker en och annan öl. Han har vid flera tillfällen varit mycket nära att skjuta Hälge, men något går alltid snett i sista sekund.

Ellen är Edwins tålmodiga hustru, som dock ibland kan få ett otroligt humör. Det är Ellen som får laga mat, tvätta och hålla huset rent. Eftersom Edwin inte vill tillbringa särskilt mycket tid med henne, försöker hon själv ibland att sysselsätta sig med de få aktiviteter som finns i glesbygd. Hon har i vissa serier provat på fiske och skidor, men det är dock inga aktiviteter som hon håller på med regelbundet.

Erik är son till Edwin och Ellen, och är i 25-årsåldern. Han bor i stan och vet inte riktigt vad jakt går ut på, vilket gör Edwin väldigt besviken. I en serie bestämde han sig dock för att prova på att jaga med Edwin, men hade ingen aning om att man behövde jägarexamen, så därför blev det aldrig av. Erik är även vegetarian, vilket inte heller gör Edwin glad. Erik syns ganska sällan till i serien och hör inte till huvudpersonerna.

Blixten är Edwins jakthund som inte riktigt lever upp till sitt namn. Han fintas lätt upp på läktaren av Hälge och hans vänner. När det både doftar löptik och älg så kan han inte välja vilket spår han ska följa. Blixten är rädd för större och starkare älgar, bland annat Hunddråpar'n. Björnar gör honom också orolig. Trots att han ibland kan springa och spåra väldigt länge är han ofta ganska lat av sig.

Uffes familj

Jägaren Uffe är Edwins bästa kompis som också bor i Avliden. Han är Avlidens svar på Rambo och urtypen för en riktig machoman. Han bär alltid solglasögon eftersom det inte ska synas att han har så blåa, snälla ögon. Detta skulle förstöra hans image. Dock har han aldrig visat ögonen i någon serie. Han känns även igen på sina kamoflagefärgade kläder som han alltid har på sig, till och med på underkläderna. Enligt Uffe är det inte så noga vad man skjuter, utan hur man skjuter. Han påstår också ofta att man "borde få skjuta allt som rör sig". Uffe har till skillnad från Edwin ingen egen jakthund, men i en serie hade han skaffat sig en så kallad "bombarhund", vilket skulle vara typiskt honom.

Britta är Uffes fru som är ännu tålmodigare än Ellen. Hon medverkar dock inte lika ofta som Ellen och har aldrig "synts" i någon serieruta, utan bara uttalat sig i pratbubblor.

Clint är son till Uffe och Britta, och går i pappas fotspår. Han är runt fyra år gammal och har ännu inte börjat skolan. Ibland gör han Uffe rörd genom att visa sitt stora intresse för jakt – han har exempelvis ritat en teckning av en måltavla när Uffe var sjuk. Clint medverkar inte särskilt ofta i serien.

Figurer i skogen

Jakthunden och älgkon skall ej förväxlas med andra seriefigurer som heter Blixten eller Gullan.

Gullan är en av skogens få älgkor samt Hälges stora obesvarade kärlek. I en serie gick hon med på ett förhållande med Hälge om han lovade att hjälpa till med ungarna. Då brast Hälges intresse med en gång. Trots Hälges många misslyckade försök att imponera på henne, ger han aldrig upp. Gullan drar sig dock hellre till större och starkare älgtjurar med många taggar.

Hunddråpar'n är en stor älg, fast mycket större och starkare än de andra älgarna i skogen. Han är skogens största älg och kan skrämma hunden Blixten så att han inte vågar komma ut ur hundkojan förrän efter jul. Han påstår att hemligheten bakom hans styrka är stenhård träning. Ibland brukar Hälge gömma sig bakom honom som skydd för jakthundarna.

Rubbade Runar är en älg som inte har alla hästar i stallet, för vilken klok älg skulle fråga en älgjägare vad han gör i skogen? Han symboliserar seriens korkade figur, vilket man enkelt kan se på hans ansiktsuttryck. Hälge har flera gånger undrat hur Rubbade Runar fortfarande kan vara vid liv, med tanke på hans osmarta tänkande och uppförande. I de nyare serierna syns han dock sällan till.

Kotten är en igelkott som är rädd för bilar, har sömnproblem på vintern och gärna ger Hälge en hjälpande tagg. Ibland kan han dock komma med skämt som inte Hälge tycker är särskilt roliga. Han går sällan över vägen med tanke på risken att bli överkörd. När han kryper upp ur sitt ide efter den långa vintern behöver han en stor kopp kaffe för att piggna till.

Ugglorna är två ugglor som för det mesta bara betraktar livet i skogen och ger underfundiga kommentarer om allt som händer. I serierna sitter de alltid på en gren på var sin sida av en tall och säger "Ho ho". Liksom Hälge säger de sig inte tycka om vintern, eftersom det blir svårt att hitta gnagare då. Till skillnad från Hälge kan inte ugglorna kommunicera med människor, därför blir det problem i en serie där en av dem säger sig ha kommit på meningen med livet och försöker förjäves förklara det för Edwin, som bara blir irriterad.

Korparna är två korpar som drömmer om den dag då Hälge blir skjuten och de får äta upp hans inkråm. Likt ugglorna brukar de sitta på var sin sida av en gren i en tall där de försöker uppmuntra jägarna att skjuta något som de sedan kan äta upp. Korparna symboliserar seriens mörka sida och menar att ord som "rutten" och "vidrig" är positiva ord.

Myrorna, eller mer specifikt pissmyrorna, är några miljontals skogsmyror som bor i sin myrstack. De lever en värld i miniatyr med skattemyndighet, husvagnar, radhus och allt annat som hör en värld till. Myran Harry är den myra som Hälge har bäst kontakt med. Harry är klumpig av sig och har vid ett tillfälle bränt upp stacken då han ville ha det varmt. Han ställer ofta till med andra liknande problem och får resten av myrorna mot sig.

Vimse Spindel är en spindel som kan sova hela dagen för att han "surfat på nätet" hela natten. Ibland väver han sina nät i felaktiga mönster och i en serie har han till och med råkat väva en grytlapp. Precis som Kotten är han god vän med Hälge, även om de kan bråka med varandra ibland. I de nyare serierna syns han dock sällan till.

Uppbyggnad och humorstil

Hälge-serierna består vanligtvis av korta strippar på två till fyra serierutor. Ibland har dock vissa serier mer handling i sig och då kan det hända att de tar upp en hel tidningssida. Humorstilen i serierna varierar ibland, men består ofta av enkel ironi eller att någon figur i serien gör något plötsligt eller något som anses onormalt som denne sedan får skämmas för, till exempel i en serie där Edwins hund Blixten grips av panik och tror att solen har försvunnit för att natten verkade vara ovanligt lång. Det förekommer även ofta vissa svordomar i serien, såsom "fan" och "jävlar".

Historik

Seriens uppkomst

Lars Mortimers idé om Hälge kom till under en bilresa i baksätet på en Volvo 245 mellan Alfta och Falun i början av 1990. Hans tanke var en älg och en jakthund på två ben, samt en jägare. Dessa tre borde på något sätt kunna kommunicera med varandra, tänkte han. När han kom hem efter bilresan hade han redan fått en del idéer om hur serien skulle se ut grafiskt. Han satte sig ner vid sitt skrivbord och började under en tid sakta men säkert skissa fram figuren Hälge.

De första utgåvorna

Under 1990-talet har Hälge publicerats i olika dagstidningar och andra serietidningar. Premiären blev i tidningen Åsa-Nisse[1], nummer 10/91 utgiven den 12 september 1991. Det var uppenbart att läsarna tyckte om den och de ville sedan dess ha mer. År 2000 fick Hälge en egen serietidning.

Efter Lars Mortimers bortgång

Efter Mortimers bortgång 2014, beslutades det att serien skulle fortsätta som en studioproduktion. 2015 meddelades det att Alan Kamieniarczyk blir ansvarig som huvudtecknare.[2] Bland seriens nya författare och tecknare finns Danny Ahrling, Jonas Olsson, Lisa Medin, Pidde Andersson, Lasse Thyrstedt, Mikael Sol, Kenneth och Kerstin Hamberg, Anders Végh Blidlöv och Johan Wanloo.

Utgivning

Serietidningen

Huvudartikel: Hälge (serietidning)

Serietidningen Hälge ges ut av Egmont sedan 2000. Sedan 2015 produceras längre, sammanhängande berättelser direkt för tidningen.

Andra serietidningar

Förutom den egna tidningen har serien publicerats i Åsa-Nisse, FF med Bert och Krysskavalkad.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Dagspress

Hälge har under åren även publicerats i 49 olika svenska dags- och kvällstidningar som bland annat Aftonbladet.[3]

Publiceras i 34-40 dagstidningar (2010)[4] bland annat i Baltikum[4], Norge, Finland och Tyskland.

Julalbum

Utgivna av Egmont.

 1. "Älgvarning" (1992)
 2. "Skrattvarning" (1993)
 3. "Skjutvarning" (1994)
 4. "Varning för älghumor" (1995)
 5. "Varning för vådaskott" (1996)
 6. "Varning! Backande älg" (1997)
 7. "Stormvarning" (1998)
 8. "Machovarning" (1999)
 9. "Varning för hunden" (2000)
 10. "Gubbvarning" (2001)
 11. "Viltvarning" (2002)
 12. "Varning för träsmak" (2003)
 13. "Varning för utbrändhet" (2004)
 14. "Varning för svag is" (2005)
 15. "Glesbygdsvarning" (2006)
 16. "Grubbelvarning" (2007)
 17. "Varning! Fallande älg" (2008)
 18. "Varning för växthuseffekten" (2009)
 19. "Varning för parning" (2010)
 20. "Varning för älgskador" (2011)
 21. "Varning! Minor" (2012)
 22. "Fyllevarning" (2013)
 23. "Kamou-varning!" (2014)
 24. "Halkvarning" (2015)
 25. "Varning för jordskott" (2016)

Presentböcker

Årlig, men – till skillnad från julalbumen – inbunden, publikation från Egmont. Den första hade titeln "...på kornet" och utkom 1996. Därefter saknas individuell titel, undantaget numreringen; 2016 utkom "Hälge Presentbok nr 21".

Fotobok

Årligt inbundet album med en blandning av serier och fotomontage, utgivet av Bokförlaget Semic i samarbete med Egmont.

 1. "Hälge tar korn på älgtorn" (1999)
 2. "Min skottkammare" (2000)
 3. "En måltavla berättar" (2001)
 4. "Älgen är lös! " (2002)
 5. "Tar Time Out" (2003)
 6. "Bättre hornlös än rådlös" (2004)
 7. "Laddar för jaktstart" (2005)
 8. "När jägarna själva får älga" (2006)
 9. "Hälge taggar ner" (2007)
 10. "På spaning efter den älg som flytt" (2008)
 11. "Hälge slår tillbaka!" (2009)
 12. "Världens starkaste älg ...?" (2010)
 13. "Över älven efter älgen" (2011)
 14. "Älga för jaktstart" (2012)
 15. "Älg på djupt vatten" (2013)
 16. "Snabbare än Blixten" (2014)
 17. "Mångalna i storskogen" (2015)
 18. "Myggornas hygge" (2016)

Stora boken om...

Årligt 100-sidigt album i kvadratiskt format, utgivet av Bokförlaget Semic i samarbete med Egmont.

 1. "Stora machoboken... för stora och små pojkar" (2006)
 2. "Den stora boken om jakten ...på lyckan!" (2007)
 3. "Stora boken om ett litet hundliv" (2008)
 4. "Stora boken om storvilt..." (2009)
 5. "Stora boken om viltvård..." (2010)
 6. "Stora boken om natur och naturbehov" (2011)
 7. "Stora boken om återvinning"(2012)
 8. "Stora boken om älgjägare" (2013)
 9. "Stora boken om troféjakt" (2014)
 10. "Stora boken om att jaga vilt" (2015)
 11. "Stora boken om jakt och jäkt" (2016)

Pocketar

Övriga publikationer

 • "Hälge – en överlevare" (2007, tjockare inbunden seriebok med serier, artiklar, och oljemålningar, utgiven på Egmont)

Hälge på olika språk

 • Danska Danska: Helge
 • Finska Finska: Helge
 • Norska Norska: Helge
 • Latin Latin: Helgus

I andra medier

Datorspel

Hälge gavs ut som PC-spel under 2001, producerat och distribuerat av företaget Vision Park. Spelet (utan specifik titel) är i tecknad 2D-grafik och går ut på att hjälpa Hälge riva ner de sju jakttornen. Varje torn är ett minispel som kräver en viss list och snabbhet för att besegras. På vägen mellan de olika jakttornen går Hälge i skogen och kan plocka upp olika föremål som ligger på marken. Dessa kan exempelvis vara hundben som kan kastas för att bli av med hunden Blixten.

Brädspel

Hälge finns också som sällskapsspel med namet "Jaktfeber", utgivet 2001 av Kärnan. Spelet är för två till fyra spelare där varje spelare använder en Hälge-pjäs i en viss färg. "Jaktfeber" går ut på att få Hälge till att bli en 12-taggare, dvs. att fylla de 12 hornbitarna på sin spelbricka som är utformad som Hälges huvud. Det finns även chanskort och jägare utplacerade på planen som kan få en att förlora horn.

Kuriosa

 • Den 25 september 2008 avbildades Hälge som frimärke i samband med Frimärkets dag. I bilden på frimärket lämnar Hälge älgjakten och ger sig iväg till Mallorca.[3]
 • Hälges namn och bild har också förekommit på ett rödvin i Systembolagets sortiment. Stockholm WineLab har tillsammans med Lars Mortimer tagit fram vinet Hälge Côtes du Rhône som ska passa bra till exempelvis vilt.[5]
 • Hälge har vid ett tillfälle gästspelat i Tony Cronstams "Elvis".

Mer om Hälge

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2010-10-10, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Hälge.