Skalman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Lille Skutt, Skalman och Bamse tecknade av Rune Andréasson. © upphovsmannen.

Sköldpaddan Skalman i serien "Bamse" är ett tekniskt och kemiskt geni, en riktig besserwisser, och har massor av användbara prylar i sitt skal, "allt utom lokomotiv och atlantångare". Hans viktigaste ägodel, tillika den uppfinning han är mest stolt över, är "mat- och sovklockan" som ringer flera gånger om dagen för att tala om för Skalman att han ska äta eller sova. Dessa sovstunder, som ofta kommer vid olämpliga tillfällen, och hans långsamhet i övrigt, irriterar ofta hans vänner. Det fulaste ordet Skalman vet är "skynda", och han springer så gott som aldrig, även om det vid ett fåtal tillfällen hänt - och då har det oftast varit någon av vännernas liv som stått på spel.

Vi vet inte mycket om Skalmans liv innan han träffade bästa kompisarna Bamse och Lille Skutt, men han flyttade som ung till Kullarna innan de andra bosatt sig där för att få lugn och ro och kunna ägna sig åt sitt uppfinnande i fred. Han är äldre än Bamse och Lille Skutt, troligtvis flera hundra år (Han påstår sig ha lärt upp de tre musketörerna och har släktingar på en ö som han inte sett på ca 100 år när han gör ett tillfälligt besök). Har bekanta över hela världen som han dock sällan träffar.

Skalman brukar presentera naturvetenskapliga redogörelser i Bamse-tidningarna och bekämpar vidskepelse och pseudovetenskap. Detta arbete bidrog till att Föreningen Vetenskap och Folkbildning utnämnde Skalman till "Årets folkbildare" år 1990, fast det var hans tecknare Rune Andréasson som tog emot priset.

En tidig prototyp till dagens Skalman fanns i "Teddys äventyr" där en klok och uppfinningsrik sköldpadda vid namn Hasse Skalman har en av huvudrollerna.

Kuriosa

Tony Cronstams sköldpadda Elvis är till utseendet inspirerad av Skalman. (Cronstam är även tecknare på "Bamse".)

Skalman på olika språk

  • Mini danmark.gif Danska: Ole Opfinder
  • Mini storbritannien.gif Engelska: Professor Shellback (Kort publicering under 60-talet)
  • Mini finland.gif Finska: Kilpinen
  • Mini frankrike.gif Franska: Tortie-Tortue (Kort publicering under 60-talet)
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Meneer Schildmans
  • Mini norge.gif Norskt bokmål: Skallmann