Arnim Zola

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Arnim Zola är en ond vetenskapsman och superskurk i Marvels universum och framför allt en fiende till Captain America och Avengers. Zolas mest iögonfallande drag är att han har en konstgjord kropp som saknar huvud och istället har ett holografiskt projicerat ansikte på bröstet. Figuren skapades av Jack Kirby och introducerades i Captain America nr 208 (1977).

Historik och handling

Arnim Zola är en tysk biokemist under andra världskriget, som efter att ha funnit utrustning och anteckningar efterlämnade av den högtstående civilisationen Deviants, blir den förste i vår civilisations historia att använda sig av genmanipulation och kloning. Kunskaperna kommer till pass i Zolas arbete för Adolf Hitler. Åt Hitler skapar Zola en maskin som kan föra över en människas medvetande till en klonad hjärna; på detta vis överlever Hitler ända in i våra dagar som Hate-Monger (Fantastic Four nr 21, 1963). Zola använder även tekniken för att till sig själv skapa en konstgjord kropp som istället för huvud har en elektronisk box som Zola kan styra sina kloner med. Då kroppen skadas eller förstörs kan han sända sitt medvetande till en reservkropp som placerats på ett annat ställe. På det viset är Zola vid liv än idag och praktiskt taget odödlig. Senare arbetar Zola för Red Skull och skapar åt denne artificiella soldater, ett samarbete som leder till Zolas första strid med Captain America och Falcon i Captain America nr 208 (1977). Zola har därefter fortsatt att begå sina kriminella experiment, både åt sig själv och i andras tjänst. Hans planer har grusats av åtskilliga superhjältar, såsom Captain America, Avengers, X-Men, Thunderbolts, Iron Man, Wolverine och Deadpool.

Efter crossovern "Civil War" (2006–07) assisterar Zola än en gång Red Skull i att döda Captain America, ett försök som denna gång verkar lyckas. Efter en kamp mot S.H.I.E.L.D. förstörs Zolas robotkropp och hans medvetande fångas i en dator. Han hittas senare av Norman Osborn, den korrumperade ledaren för regeringsorganet H.A.M.M.E.R. (som ersatt S.H.I.E.L.D.). Zola har vid det laget insett att Captain America inte är död utan bara förflyttad i tiden, vilket han avslöjar för Osborn och Red Skull i Captain America: Reborn nr 4 (2009).


Första framträdande: Captain America nr 208 (april 1977)