Civil War

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


Promotionbild för "Civil War" av Steve McNiven © Marvel Comics

Marvel Comics stora satsning för 2006, som involverar de flesta av förlagets superhjältar. Några av superhjältarna väljer att ställa sig under myndigheternas kontroll medan andra vägrar.

Handling

Inledning

Det hela börjar när superhjältegruppen New Warriors medverkar i en dokusåpa där de besegrar B-skurkar. När tittarsiffrorna dalar så ger de sig på några skurkar som spelar i en högre division, bland annat Nitro, som använder sina explosiva krafter till att utplåna en stor del av bostadsområdet i Stamford, Connecticut.

Kriget

Efter händelsen i Stamford så vänder sig majoriteten av allmänheten emot superhjältar, och till exempel blir Johnny Storm (Human Torch) överfallen och nedslagen av en folkmassa utanför en nattklubb. I Washington så klubbar man igenom en ny lag som gör det obligatoriskt för alla superhjältar att registrera sig hos myndigheterna, avslöja sin hemliga identitet och få en licens för att få verka. Tony Stark, vars identitet som Iron Man sedan länge varit allmänt känd, övertalar Peter Parker (Spider-Man) att ge upp den hemliga identitet som han skyddat noga under alla sina år som superhjälte. På uppdrag av den amerikanska regeringen tar Iron Man och de registrerade superhjältarna itu med att gripa de olagliga hjältarna som vägrar att ge upp sina hemliga identiteter, däribland Captain America som länge varit trotjänare till den amerikanska regeringen.

Några av de registrerade hjältarna börjar dock tvivla på registreringens nytta, däribland Invisible Woman, Human Torch och Spider-Man. Fantastic Fours The Thing lämnar också Mr. Fantastic och flyttar till Frankrike där han håller sig neutral.

Ett flertal hjältar från de oregistrerade (även kallade Secret Avengers) blir tillfångatagna i serien, däribland Cloak & Dagger och Daredevil.

Medverkande

Iron Mans grupp

Iron Mans team (i princip New Avengers) har ett stort numerärt övertag samt tillgång till S.H.I.E.L.D. och de resurser som USA:s regering kan uppbåda.

Medlemmar

samt flera andra.

Motståndsrörelsen

Till sin hjälp mot regeringen och Iron Mans superhjältar så har Captain America den före detta S.H.I.E.L.D.-chefen Nick Fury, som ordnar en hemlig bas till dem. På motståndsrörelsens sida finns det hjältar som är närmare gatan, så som Luke Cage (Powerman) och Daredevil.

Medlemmar

m.fl.

Neutrala

X-Men håller sig neutrala genom "Civil War" (med undantag för Wolverine, som i och för sig inte är med i X-Men längre utan New Avengers). Även andra hjältar, till exempel magikern Dr. Strange, håller sig neutrala. I början håller sig Black Panther neutral men ansluter sig sedan till motståndsrörelsen.

Utgivning

"Civil War" publicerades i Sverige från och med nr 4/2007 av Spider-Man. Där får vi följa kriget ur Spider-Mans synvinkel samt i huvudserien som går i samma tidning. Från och med nr 5 av Marvel Special får man i vartannat nummer följa Wolverines upplevelser av kriget, en synvinkel som skiljer sig från Spider-Mans.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!