Asmodel

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Asmodel är en ond fallen ängel i DC:s universum, framför allt en fiende till den inte fullt så fallne ängeln Zauriel. Asmodel skapades av Grant Morrison och Howard Porter och framträdde först i JLA nr 7 (1997).


Historik och handling

Asmodel introduceras i ett äventyr i JLA 6–7 som härskarängeln över en av Himlens härskaror ("the Bull Host"). Här planerar han att göra uppror mot Herren för att lyckas där Lucifer tidigare misslyckats med att erövra Himlens tron. Skyddsängeln Zauriel får höra talas om Asmodels planer, och flyr till Jorden. Asmodel och hans ängelarmé följer efter, men Zauriel och dennes nyvunna vänner, hjältarna i Justice League of America, bjuder på motstånd. En storslagen närkamp mellan Asmodel och Stålmannen tar plats i San Fransisco, men inte ens Stålmannens styrka är någon större match mot de himmelska krafterna. Däremot lyckas Flash och Green Lantern använda kraftfulla ljudvågor till att utplåna de fysiska kroppar som de onda änglarna antagit. Asmodels ande sjunker ner i Helvetet. I den efterföljande miniserien JLA: Paradise Lost (1998) förenar Asmodel sina krafter med den mäktiga demonen Neron. Asmodel återvänder till Jorden i en liten pojkes kropp och attackerar JLA:s högkvarter med destruktivt resultat. Därefter leder Asmodel och Neron en invasion av självaste Himlen, men då Asmodel förstår att Herren är allerstädes närvarande inser han även att Herren inte kan erövras och han erkänner sig besegrad. Asmodel förvisas till Helvetet igen, med Neron som fångvaktare. I miniserien och crossovern "Day of Judgment" (1999–2000) flyr Asmodel från Helvetet med demonen Etrigans hjälp. Genom en magisk ritual binder han sig till The Spectre (DC:s inkarnation av Guds vrede) och blir ett enormt hot mot vilket inte ens Neron kan värja sig. Asmodel släpper lös Helvetets krafter på Jorden, men besegras slutligen av Jordens superhjältar, främst tack vare Hal Jordan som återuppstår från de döda för att ta över Spectre-kraften. Utan The Spectre är Asmodel kraftlös och bestraffas genom att spärras in i Himlen.

Första framträdande: JLA nr 7 (juni 1997)

Mini sverige.gif Svensk publicering

Asmodels första framträdande publicerades i svenska Justice League of America 2/2001.

Kuriosa

Asmodels tjurliknande utseende är inspirerat av astrologins Asmodel, skyddsängel för dem som är födda i oxens tecken. Figuren och namnet har även inspirerats av demonen Asmodeus som förekommer i vissa judiska och kristna legender.

Liknande figurer

Mytens demon Asmodeus har även inspirerat till två andra demoner från DC Comics.

Azmodus

Azmodus är en Demon från Helvetet och ärkefiende till The Spectre. Figuren skapades av Gardner Fox och Murphy Anderson och introducerades i Showcase nr 60–61 (1966). Azmodus dök även upp i John Ostranders och Tom Mandrakes 1990-talsversion av "The Spectre".

Första framträdande: Showcase nr 60 (januari–februari 1966)

Asmodon

Asmodon, kallad "Satans egen steward", är en Demon från Helvetet som kan besvara vilka frågor som helst från den som lyckas tvinga honom. Etrigan utnyttjar Asmodons förmågor i ett enda "The Demon"-avsnitt från 1973, skrivet och tecknat av Jack Kirby.

Första framträdande: The Demon (vol. 1) nr 10 (juli 1973)