Bild & Bubbla

Från Seriewikin
(Omdirigerad från B&B)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Bild & Bubbla i nuvarande utförande, nr 3/2008. Omslagsteckning av Jimmy Wallin. © Wallin/Seriefrämjandet

Bild & Bubbla är Seriefrämjandets tidskrift om serier, som numera utkommer med fyra nummer per år. Startade som ett fanzin vid namn Thud 1968. Namnet Bild & Bubbla används sedan 1977.

2008 gjordes layouten om radikalt i en kvadratisk, luftigare form.

2015 gjordes layouten om igen. Nu fick tidskriften ett luftigt magasinformat. Detta skedde i och med nr 202 (1/2015).

Historik

Thud nummer 19, utgiven av Seriefrämjandet. Omslag "Felix" av Jan Lööf.© Lööf/Seriefrämjandet.
Bild & Bubbla nr 1/1991 Omslagsbild av Don Rosa. © Rosa/Seriefrämjandet.
Bild & Bubbla nr 1–2/2007 med omslag av Junko Mizuno. © Junko Mizuno och Seriefrämjandet.

Thud

Det som skulle bli Seriefrämjandet hade sin upprinnelse i Thud, det fanzin som Janne Lundström och Henri Holmgren skrev och distribuerade till ett fyrtiotal serieintresserade sommaren 1968. Avsikten var att skapa en förening för seriefans, och 7 december 1968 bildades förbundet Seriefrämjandet vid ett möte i Stockholm.

Från och med 1969 började Thud utkomma 4 ggr/år och man fick hjälp från serieförlaget Semic med sättning av tidningen. 1975 fick tidningen för första gången statligt tidskriftsstöd, och vid årsmötet det året beslöt man efter diskussioner att tidningen skulle byta namn till något mer seriöst.

Bild & Bubbla

Från och med nr 35 (nr 1/1977) bytte tidningen namn till Bild & Bubbla.

Debatter om Bild & Bubblas roll ledde till ett beslut att föra ut den hittillsvarande medlemstidskriften till allmänheten. 1981 började den med stöd av Semic Press att säljas i Pressbyrån som fristående kulturtidskrift, nu i större format och med 6 nummer per år. Samtidigt fick SeF en ny intern medlemstidning – Tidskrift om tecknade serier (TOTS).

Satsningen varade inte särskilt länge – B&B nr 1/1983 blev det sista numret som såldes i Pressbyrån; lönsamheten var för liten. Semic Press slutade därmed att täcka tidningens underskott, men fortsatte att stödja föreningens verksamhet med ett årligt bidrag. B&B återgick till att bli enbart prenumerationstidskrift – dock inte längre en ren föreningstidskrift.[1] Åren 2004 - 2007 präglades utgivningstakten av problem, nästan vartannat nummer var ett (försenat) dubbelnummer.

Lite längre fram (runt 2008) började tidskriften säljas i Pressbyrån igen och exponeras fortfarande där (2019).

Bild & Bubbla har under många år varit Seriefrämjandets centrala verksamhet.

Tegn

Bild & Bubbla samarbetade med den norska serietidskriften Tegn i nummer 2/2001–4/2002 (Tegn 46–52) och dessa nummer innehöll material från Tegn-redaktionen.

Nuvarande redaktion

I skrivande stund (februari 2012) ingår Fredrik Strömberg, Jakob Hallin och Jamil Mani i Bild & Bubblas redaktion. (2019 ingår även Karin Didring.)

Bild & Bubbla på webben

2006 påbörjades en satsning på att göra B&B-artiklar tillgängliga på Internet. Ansvarig till en början var Jimmy Wallin med teknisk support av Mikke Schirén. Tanken var att sidan även skulle fungera som ett ställe där "extramaterial" kunde tillhandahållas, men satsningen kom av sig på grund av resursbrist (både personal och material). Från och med 2008 återupptogs arbetet i Seriefrämjandet Stockholms regi, då redaktionen bestämt sig för att flytta ut nyhetssektionen och recensionerna från tidningen till webben. Detta eftersom de senaste årens förseningar ofta gjort dessa inslag inaktuella vid utgivningen av pappersversionen.

Sedan 2008 har David Haglund ansvarat för webbsidan tillsammans med några få trogna skribenter. Uppdateringstakten har dock varit sporadisk. Texterna är oftast originalskrivna för webben, men äldre recensioner från papperstidningen återtrycks också.

Baknummer

Baknummerförsäljning sköttes länge i Göteborgs Seriefrämjandes regi, men lagret finns numera på Seriecenter i Malmö.

ISSN

  • ISSN (Thud): 0346-3133
  • ISSN (B&B): 0347-709

Priser och utmärkelser

Tidningen blev utsedd till Årets kulturtidskrift 2019,[2] en utmärkelse som delas ut av Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter sedan 1996, och har även varit nominerad tidigare år.

Mer om Bild & Bubbla

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. "Seriefrämjandet år för år", B&B 3–4/1998
  2. Bild & bubbla blev årets kulturtidskrift 2019, postat 19 oktober hos Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.