Janne Lundström

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Janne Lundström
Janne Lundström
Janne LundströmSeriefrämjandets 40-årsjubileum på Serieteket, Stockholm 2008-12-07 © Steamboat Willie
Bild tillåten för användning endast på Seriewikin.
Född:∗ 1941 (79 år)
Födelseplats:Simrishamn
Född som:Jan Lundström

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Grupp(er):Seriefrämjandet (styrelse)
 Svenska Serieakademin
 Team Fantomen
Serier i urval
"Fantomen"
"Johan Vilde"
"Gerilla-serien"
"Mystiska 2:an"

Jan Lundström (född 1941 i Simrishamn), serieförfattare, barnboksförfattare, serietidningsredaktör, serieskribent samt en av grundarna till Seriefrämjandet.


Biografi

Serieproduktion

Under slutet av 1960-talet bearbetade Janne Lundström och Magnus Knutsson italienska och amerikanska Fantomenäventyr, som publicerades i tidningen Fantomen och X9. Redaktionen ansåg att dessa äventyr inte var tillräckligt bra för att publiceras i befintligt skick, samtidigt som det var billigare än att producera helt egna avsnitt. Vissa italienska avsnitt bearbetades såpass hårt att det egentligen var fråga om en helt ny berättelse till befintliga bilder.

"Johan Vilde och sändebudet" (nr 3), omslag av Jaime Vallvé, © 1980 Lundström/Vallvé/Rabén och Sjögren

Därifrån var steget inte långt till att skriva helt egna Fantomenmanus, vilket Lundström började med 1970 när tidningen så smått började satsa på egen licensproduktion igen. Lundströms och Knutssons manus kom att bli stilbildande för den svenska licensproduktionen av "Fantomen".

Eftersom de italienska Fantomenäventyren var relativt bra teckningsmässigt gjordes ett experiment där Lundström skrev ett manus åt det italienska förlaget Fratelli Spada. Tanken var att det skulle tecknas av Germano Ferri, som ansågs vara den bäste tecknaren. Nu blev det till slut andra tecknare som fick jobbet, men äventyret publicerades först i Italien 1972 och därefter i Sverige 1973. Det blev dock ingen fortsättning på detta eftersom Fratelli Spada kort därefter upphörde med licensproduktionen. Lundström fortsatte istället att skriva manus till den svenska Fantomentidningen fram till 1977.

När Lundström arbetade på en idé till ett Fantomenmanus som utspelade sig under 1600-talet i de svenska kolonierna i Afrika, beslöt han sig istället för att utveckla en ny serie. Denna serie blev "Johan Vilde", som tecknades av Jaime Vallvé och vann Rabén och Sjögrens serietävling 1976. Lundström och Vallvé producerade totalt fyra album i serien 1977–82. Därefter har Lundström skrivit flera ungdomsromaner om Johan Vilde.

Övriga serier som Lundström skrivit är bl.a. "Gerilla-Serien", manus till "Mystiska 2:an"-albumet "Sacho, Stefan och Langaren" från 1982, samt den licensproducerade versionen av "Kilroy" på 1970-talet.

Lundström återvände till seriemediet 2007 med ett nytt Fantomenäventyr, 30 år efter att han senast skrev manus till serien. Äventyret utspelar sig i de svenska och portugisiska kolonierna i Afrika under 1600-talet.

Redaktörskap

Lundström var redaktör för tidningarna X9/Agent X9 från starten 1969 till 1975, samt Western-Serier 1976.

Övrigt serierelaterat

Janne Lundström var med och grundade Seriefrämjandet 1968 och var redaktör för deras tidning Thud (föregångaren till Bild & Bubbla) 1968–73. Han har skrivit ett flertal artiklar och andra texter i Thud och B&B.

I serietidningen Knasen bidrog Lundström med två artikelserier om skämtseriernas berättarteknik; "Det roligas teknik" och "Det roliga" på 1980-talet. "Det roligas teknik" samlades i en bok utgiven av Alvglans förlag 1984.

Lundström var tidigare ledamot i Svenska Serieakademin.

Barn- och ungdomsböcker

Förutom sin serieproduktion är Lundström mest känd som författare av en mängd barn- och ungdomsböcker, varav många har anknytning till Afrika. Är sedan 1991 ledamot av Svenska Barnboksakademin (stol 6).

Index över Fantomenäventyr

Utmärkelser

  • Svenska Serieakademins diplom 1979
  • 91:an-stipendiet 1990
  • Nils Holgersson-plaketten 2001
  • Nominerad till Augustpriset 2000
  • Nominerad till Augustpriset 2007
  • Kulla Gulla-priset från Stiftelsen Marta Sandwall-Bergström 2010
  • Unghunden 2012

Skrivet om serier

Recensioner

Externa länkar

företrädare
Förste redaktören
Redaktör för tidningen Agent X9
1969–1975
efterträdare
Janne Brydner