Banshee (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med andra seriefigurer vid namn Banshee.


Banshee är en superhjälte från Marvel Comics som varit medlem i X-Men. Första framträdandet var i X-Men nr 28 (januari 1967). Skapad av Roy Thomas och Werner Roth.

Bakgrund

Sean Cassidy, som han egentligen heter, var en irländsk Interpolagent med soniska mutantkrafter som hamnade på fel sida om lagen efter att hans fru dött i en tragisk olycka. Efter att först ha mött X-Men i strid övergick Banshee till det goda sida, och han har sedan dess hjälpt X-Men på alla sätt, både som fullvärdig medlem och som rektor för de unga mutanterna kända som Generation X. Han har även haft ett förhållande med mutantforskaren dr Moira MacTaggert.

Banshees ärkefiende är hans kusin Black Tom Cassidy, som utan Seans vetskap kidnappade och uppfostrade hans dotter Theresa i hemlighet. Theresa har visat sig ha mutantkrafter liknande sin fars, och efter att hon återförenats med sin far gick hon med i X-Force och tog sig superhjältenamnet Siryn.

Efter Moiras död startade Banshee X-Corps, en sorts mutantpolis med tveksamma arbetsmetoder och f.d. brottslingar som medlemmar. Banshee utsattes emellertid för en kupp och fick stämbanden avskurna av superskurken Mystique. Han dog slutligen i en flygolycka i X-Men: Deadly Genesis nr 2 (2005)

Superkrafter

Banshee kunde utstöta högfrekventa ljudvågor som kunde knocka människor eller slå sönder väggar. Han kunde också flyga med hjälp av dessa ljudvågor.

Kuriosa

Hans namn kommer från Banshee i keltisk mytologi, en féliknande varelse som med ångestfyllda skrik varnar för dödsfall inom fem viktiga keltiska familjer.