Iceman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Iceman, alias Bobby Drake, är en mutant och superhjälte i Marvels universum. Han har även kallats Ismannen på svenska.


Historik

Iceman skapades av Stan Lee och Jack Kirby och dök först upp i X-Men nr 1 (september 1963). Som mutant från födseln, har Bobby Drake fått förmågan att att kyla ner fuktigheten i atmosfären och förvandla den till is. Tillsammans med Cyclops, Marvel Girl, Beast och Angel var Bobby med och grundade X-men. Som medlem i gruppen har Bobby använt sina krafter för att hjälpa mänskligheten och kämpa för mutanters rätt att överleva.

Iceman var medlem i den första generationen X-Men men slutade då den andra generationen (med hjältar som Wolverine, Storm och Nightcrawler) tog över. Sedan dess har han återvänt till gruppen under ett flertal, oftast kortvariga, perioder. Han har även varit medlem i grupperna X-Factor, X-Terminators, Defenders och Champions och haft en egen kortlivad serietidning vid ett par tillfällen.

Krafter

Iskrafterna kan Iceman använda på flera sätt. Han kan utstråla absolut kyla likaväl som att skapa stora isblock på några sekunder. Han kan även forma isen till vapen (spjut, kastvapen, snöbollar) eller andra föremål (iskanor, pelare) av is och snö. Lagkamraten Emma Frost tog en gång över hans kropp och använde hans krafter på en nivå som han själv aldrig hade uppnått. Det har antytts att Iceman i själva verket kan vara en av de mäktigaste mutanterna i världen, men att han själv aldrig använt sin fulla potential.

Icemans utseende har evolverat genom åren. I de tidiga avsnitten (tecknad av Jack Kirby) liknade han närmast en snögubbe, något som kom sig av att hans kalla kropp skapade ett lager av frost över honom. Snart lärde han sig att täcka kroppen med ett islager, en look som sedermera blev alltmer kristall-liknande, särskilt under tecknaren Neal Adams ritstift. Mer nyligen[när?] lärde han sig att förvandla hela kroppen till "organisk is", och är nu lätt genomskinlig rätt igenom.

I Marvels crossover "House of M" förlorade Iceman sina krafter. Senare avslöjades det att det var en omedveten psykologisk spärr som var orsaken, och nu är han återigen aktiv i superhjältegebitet.

Iceman i andra medier

Iceman var en av Spider-Mans kompanjoner i den animerade tv-serien "Spider-Man and his Amazing Friends". Han var även med i den animerade tv-serien om X-Men.

I spelfilmerna om X-Men spelas Iceman av Shawn Ashmore, och är här mycket yngre än han är i serien.