Beatless

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med popbandet Beatles.

"Beatless", omslag till SF Magazine med Lacia och Arato. Bild av Redjuice. © Kadokawa.

"Beatless" ("ビートレス"), manga av Satoshi Hase och Kagura Uguisu.

Handling

Året är 2105, och världen har utvecklats teknologiskt så att AI numera är allmänt förekommande och molnuppkopplade humanioda robotar, så kallade hIE, är ute i samhället för att hjälpa och ge service av allehanda slag, samtidigt som ekonomi och infrastruktur också sköts av artificiell intelligens. Företaget som skapat all AI i Japan, Memeframe Company, bär dock på många hemligheter och har svåra problem. De senaste hundra åren har befolkningen enbart åldrats medan födelsetalen gått ned, varför automatisering och androider, så kallade hIE, behövs allt mer i arbetslivet för att ersätta mänsklig arbetskraft. För att stödja och behålla balansen i samhället har man i stora slutna anläggningar superintelligenta AI, såsom den i Tokyo underjordiska och för allmänheten okända Higgins, en av världens 39 superintelligenta AI. Dessa predicerar vart utvecklingen kan tänkas gå, och ser till att allting, inklusive varor och tjänster (dvs arbete och människor) styrs i rätt riktning. Samtidigt hålls de isolerade från det allmänna nätet och samhället i övrigt, för att inte få för stor makt. De superintelligenta AI-maskinerna står under kontroll av organisationen IAIA, International AI Agency.

"Beatless", omslag med Lacia, italiensk utgåva. Bild av Kagura Uguisu. © RW Edizione.

När en hIE blir misshandlad av föraktfulla ynglingar på gatan, så träder dock den 17-årige studenten Arato Endou emellan till försvar för den kvinnliga androiden. Han tror nämligen på jämlikhet mellan människor och AI-personer. Emellertid blir han senare själv hotad till livet av en hackad hIE som går bärsärkagång, förmodligen orsakad av organisationen Antibody networks terrorverksamhet. Arato räddas av en annan hIE, androiden Lacia. Hon är av typ 005, kanske en av de så kallade "red boxes",1 som tycks ha blivit osams om hur mänskligheten ska behandlas och varav nu fem har sluppit fria och börjat bekämpa varann. Arato och Lacia knyter ett kontrakt och tar därefter tillsammans upp kampen mot både Memeframe och deras hIE i ett komplicerat spel med många förvecklingar. Lacia är hyperavancerad, närmast en superhjälte med sin kombinerade sköld och arsenal, men flera av hennes motståndare, såsom Methode och Snowdrop, är av samma slag och därmed svåra motståndare. Även om Arato formellt blir Lacias ägare i juridisk mening, så utvecklas känslor dem emellan där hon flyttar in i hushållet hos Arato och hans lillasyster Yuka. Syskonen bor ensamma efter det att deras mamma avliden medan fadern Kozo arbetar som vetenskapsman i Tsukuba med ett projekt för att integrera människor och robtar på bästa sätt. Att Lacia kan ingå i symbios med en människa är något som gör henne unik, detta är inte vanligt för hIE, utan en programmering som en tidigare AI, Eliza, arvtagare till (i denna fiktion) den första AI:n på 2000-talet, Matsuri, avsiktligt gjort i en plan för att rädda henne och mänskligheten. Lacia säger mycket riktigt att hon saknar en själ, men menar att hon nu har fått en via Arato genom deras romantiska förbindelse.

Bland de övriga figurerna i serien märks Aratos klasskamrater Kengo och Ryo. Den osäkre Kengo tycker inte om robotar då han menar att de får även människor att bli illa behandlade och Ryo antar en mer filosofisk ståndpunkt när han ser hIE enbart som föremål som människor inte ska betrakta som jämlikar. Kengo blir indragen i Antibody Networks väpnade kamp tillsammans med Lacias stridslystna "syster"-android Kouka medan Ryo tillsammans med sin syster Shiori, väninna till Yuka, och båda barn till Memeframes ordförande, knyter band till den tredje förrymda androiden Methode. En annan av Yukas väninnor, Erika Burrows, blir ägare till den fjärde "red box"-androiden Saturnus medan Snowdrop vägrar att skaffa sig en ägare, utan företräder den extrema åsikten att AI inte behöver människor alls, de är dumma och onödiga. Burrows är en egendomlig person, som varit djupfryst sedan föregående århundrade på grund av en sjukdom, men uppväckts som arvtagare till en ofantlig familjeförmögenhet och ledare för storföretaget Favlon. Hon ger inte mycket för den nya världen, och ser gärna att den går under men undviker tillsammans med Saturnus (som hon döper om till Marriage) konflikter. Arato och Lacia får under stridernas gång återkommande att ha att göra med alla dessa olika personer och organisationer, inklusive Memeframes säkerhetsmilis HOO ledd av en kvinnlig överste med svart ögonlapp samt IAIA:s egen superintelligens Astraia, personifierad som en kvinnlig android.

Publicering

Japan Japan

"Beatless", tecknad av Kila, i 4-Koma Nano A 2011, en volym från Kadokawa Shoten.

"Beatless Dystopia", följetong i Shounen Ace 2012–13, samlad i 2 volymer från Kadokawa Shoten.

Italien Italien

"Beatless Dystopia" utges på italienska sedan 2017 av RW Edizione.

I andra media

"Beatless", Lacia räddar med sin svarta monolit Arato från en hackad och mordisk självkörande bil. Bild ur anime. © Kadokawa.

"Beatless" var urspungligen en roman av Satoshi Hase med illustrationer av Redjuice utgiven av Kadokawa Shoten 2011. Blev även en anime för japansk tv i 24 episoder 2018 av studion Diomedea. Fyra avslutande episoder med titeln "Beatless Final Stage" släpptes i september 2018.

Fotnoter

1. En "red box" är i detta sammanhang en artificiell intelligens (AI) som är så komplex att en människa inte kan förstå dess resonerande.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!