Snowdrop

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med manhwan "Snow Drop".

Snowdrop. © Kadokawa.

Snowdrop är en seriefigur och skurk i japanska science fiction-mangan "Beatless".

Figuren

Snowdrop är en humanoid robot, en android och superintelligent "red box", nr 002, som utvecklats av det stora AI-komplexet Higgins tillsammans med fyra liknande androider, Kouka, Methode, Saturnus och Lacia. Hennes medsystrar ter sig dock som mer konventionella androider med kapacitet för strid enligt gänse science fiction-mall. Snowdrop är mer av en maho shojo, liten till formatet och med en kostym som är mer poetisk och fantasifull, går i grönt och har grönt hår och ett rart utseende med stora ögon samt dubbla ögonbryn. Dock är hon en fiende till mänskligheten, och seriens hjälte Arato Endo kallar henne utan att tveka för ett monster.

I serien står hon ideologiskt för ståndpunkten att de framväxande AI-systemen är så överlägsna människor att samexistens är otänkbart, de är för dumma och därmed onödiga. I hennes gröna framtid har AI tagit över världen och människornas städer blir överväxta av grön natur. Hennes attacker mot samhället skiljer sig också mot de andra androiderna, hon använder inte råstyrka utan sänder ut sina dödliga "micro devices" i form av vackra mångfärgade blomblad för att skapa kaos bland tjänsterobotar och annan elektronik. Med kraften av en grön smaragd får hon växtligheten att snabbt ta över medan hon kämpar sig fram mot Higgins underjordiska näste.

Lik en vampyr kan Snowdrop nämligen uppsluka andra AI-enheter för att utvecklas och regenerera sig själv. Hon står därmed för en slags evolution väsensskild från människans. Att evolvera, utvecklas, är en närmast en besatthet hos henne. Genom att ta över Higgins räknar hon med att erhålla dess superintelligens och lättare fortsätta sitt övertagande av världen. Higgins må vara en av jordens 39 superintelligenser par excellens, men han hålls isolerad i en enorm bunker för att inte få total makt över samhället. Ett av Higgins huvuduppgifter är att se till att det molnbaserade AASC-systemet för beteendekoder (med Asimovs robotlagar som grund) till tjänsteandroider (butiksbiträden, poliser, politiker osv) är uppdaterat och möjliggör korrekta handlingar i nya situationer. För detta simulerar Higgins samhällets alla aspekter, konsumentprodukter osv. och tillverkar artefakter innan människan uppfinner dem. Snowdrop har dock inte några begränsningar i sitt beteende, utan kan sabotera de androider, s.k. hIE, som verkar ute i verkligheten så att de likt zombies ställs i hennes tjänst.

Snowdrops dröm om ett AI-paradis går dock om intet, även om hennes beslutsamhet är synnerligen stor. Gång på gång besegras hon, och blir närmast till skrot, men återkommer kravlande för att regenerera sig själv. Varför Higgins skapelse Eliza programmerade Snowdrop som hon gjorde är oklart, hennes roll kanske enbart var att företräda en specifik åsiktsriktning. Snowdrop misslyckas vid tröskeln till Higgins men hennes grymma öde gör det svårt att se henne som totalt ond. Hennes vision av mänsklighetens undergång hade i alla fall en visst mått av skönhet i sig och hon gick också under namnet "emerald harmony". Vinnare i kampen i denna berättelse blir i stället Lacia, "röd snö", som är en slags mediatrix, en medlare och förespråkare för samexistens mellan människan, naturen och AI.