Bone

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Bone" av Jeff Smith. © upphovsmannen.

"Bone" är en hyllad komisk äventyrsserie i fantasygenren, skapad av amerikanen Jeff Smith.

Historik

Figurerna i "Bone" skapade Smith som barn. Serien existerade även i en tidigare version kallad "Thorn", publicerad redan 1983 i universitetstidningen The OSU Lantern.

Den moderna versionen av "Bone" gavs ut i 36 nummer på olika förlag i USA åren 1991–1997 och har därefter samlats i album (i flera olika utgivningar).

Handling

"Bone" handlar om hur de tre fabeldjursliknande kusinerna Fone (den som främst förknippas med namnet "Bone"), Phoney och Smiley Bone blir utkörda ur sin hemstad Boneville och hamnar i ett nytt och spännande land kallad Dalen, befolkad av fredliga bönder, talande djur, blodtörstiga råttmonster, skrämmande drakar, och det hemskaste väsendet av dem alla, den fruktade Gräshoppornas Herre. I Dalen blir kusinerna Bone vänner med den unga bondflickan Thorn och hennes mormor, granitgumman Gran'ma Ben. Men kusinernas ankomst har satt oväntade krafter i rörelse och efterhand framgår det alltmer att allt i Dalen inte är vad det verkar att vara...

"Bone" är inspirerad av såväl "Sagan om Ringen" som Walt Kellys "Pogo" och Carl Barks "Kalle Anka". Den gnidne kusinen Phoney Bone är en uppenbar hyllning till Barks' Farbror Joakim, medan den halvknasige Smiley uppvisar vissa likheter med Jan Långben.

Mini sverige.gif Svensk albumutgivning

Sex album med "Bone" har kommit ut på svenska.

Nummer Titel Översättare Förlag År ISBN
1 "Ingen tror på den röda draken" Johan Andreasson Bonnier Carlsen under etiketten Carlsen Comics 1995 ISBN 91-638-0517-0
2 "Råttmonstren anfaller" Johan Andreasson Bonnier Carlsen under etiketten Carlsen Comics 1995 ISBN 91-638-0519-7
3 "Skyll inte på Phoney!" Johan Andreasson Bonnier Carlsen under etiketten Carlsen Comics 1996 ISBN 91-638-0660-6
4 "Den stora kokapplöpningen" Johan Andreasson Bonnier Carlsen under etiketten Carlsen Comics 1996 ISBN 91-638-0700-9
5 "Allt eller inget" Peter Nilsson Jemi Förlag 1999 ISBN 918915609-9
6 "Mormors hemlighet" Peter Nilsson Jemi Förlag 2000 ISBN 9189156129

Avläggare

Spinoffen "Rose" av Jeff Smith och Charles Vess berättar om vad som hänt årtionden tidigare än de händelser som skildras i "Bone", då Gran'ma Ben var ung och drakar fortfarande vandrade i Dalen. Tonen är här allvarligare och teckningarna mer realistiska än i den reguljära "Bone"-serien.

Gästspel

Bone gästspelar även i miniserien "War of the Independents".

Priser och utmärkelser

Album nummer 4 i den svenska utgivningen, "Den stora kokapplöpningen", belönades med Seriefrämjandets Urhundenpris som 1997 års bästa översatta album.

Recensioner

Externa länkar