Kalle Anka (serietidningsversionen)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Denna artikel handlar om serietidningsversionen av serien. För dagspressversionen, se Kalle Anka (dagspressversionen). För figuren, se Kalle Anka (seriefigur).

Dell Four Color nr 9. (1942) Omslagsteckning, möjligen av Hank Porter. Första riktiga serietidningen med serietidningsserier med Kalle Anka. © Disney.

"Kalle Anka" publiceras i serietidningar i många olika länder och i flera länder finns en licensproduktion av serier så att tidningarnas innehåll ofta har olika prägel i olika länder. I själva verket finns det därför flera olika serietidningsversioner av "Kalle Anka", även om de alla räknas som samma serie.

Historik

Kalle Anka startade sin serietidningskarriär på 1940-talet i titeln Four Color Comics där förlaget Dell publicerade blandade serier. Först kom ett nummer med samlade dagsstrippar, men redan i nummer nio kommer den första längre serien med Kalle. Debutserien är "Donald Duck finds Pirate Gold" efter ett förkastat filmmanus. Seriemanus av Bob Karp och tecknat av Carl Barks och Jack Hannah.

Den mest kände ankskaparen torde vara den legendariske Carl Barks, som arbetade på serietidningsversionen, skapade många av bifigurerna och gjorde åtskilliga av de mest berömda äventyren.

Serietidningar i olika länder

Sverige

I Sverige har serietidningen Kalle Anka & C:o givits ut oavbrutet sedan 1948. Den innehåller sedan länge huvusakligen serier som är licensproducerade i Danmark. Sedan 2021 distribueras endast vartannat nummer i butik.

I Sverige ges också Kalle Ankas Pocket ut sedan 1968. Den innehåller i stor utsträckning serier som skapas i Italien för den italienska serietidningen med Disneyserier.

Finland

I Finland ges den finskspråkiga Kalle Anka-tidningen Aku Ankka ut sedan 1951.

I de svenskspråkiga områdena i Finland säljs även de svenska Kalle Anka-serietidningarna.

Norge

I Norge ges den norskspråkiga Kalle Anka-tidningen Donald Duck & Co ut sedan 1948. Sedan 2015 distribueras endast vartannat nummer i butik.

Danmark

I Danmark ges den danskspråkiga Kalle Anka-tidningen Anders And & Co. ut sedan 1949.

Se även

Externa länkar