Bubblegum Crisis

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Knight Sabers ur "Bubblegum Crisis" © Artmic/Kenichi Sonoda

"Bubblegum Crisis" ("バブルガムクライシス") är en japansk serie av Kenichi Sonoda efter en anime från 1986.

Handling

Berättelsen tilldrar sig i Megatokyo, i en framtid efter en stor jordbävning som ödelagt det gamla Tokyo. Den nya moderna metropolen betjänas av intelligenta androider, så kallade Boomers.

Det multinationella företaget Genom Corporation planerar dock att ta över världen med hjälp av egna, olagliga androider. Polismakten är mer eller mindre hjälplös mot dessa, de enda som effektivt kan bekämpa dessa monster är Knight Sabers. De är en grupp med fyra frilansande kvinnor som anförs av Sylvia Stingray, dotter till uppfinnaren av androiderna. Till sin hjälp har hon popsångerskan Priscilla "Priss" Asagiri samt vännerna Linna Yamazaki och Nene Romanova. De kämpar på, natt som dag, iförda sina speciella kampdräkter, så kallade "hard suits", ett slags exoskelett (med höga klackar) som ger extra styrka.

Publicering

Serien finns inte översatt till svenska, men "AD Police" av Tony Takezaki, som utspelar sig i samma universum och delvis har samma bifigurer (men inte Knight Sabers), har översatts till engelska och getts ut i USA.

USA

Frankrike

Tyskland

Bubblegum Crisis i andra media

Animen i 8 OAV- samt 24 tv-avsnitt var en stor exportframgång till USA på 80-talet liksom "AD Police" och "Bubblegum Crash".