Diskussion:Bubblegum Crisis

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Namn

Skriva något om varför den heter som den gör? //[bnw] 30 januari 2010 kl. 12.01 (UTC)

Det är lite långsökt... Tuggummi-bubblan (en metafor för världen) håller på att spricka. POP! (= Protect Other People). -JH 31/1 15.35
Om det inte finns någon uppenbar förklaring i serien behöver vi inte nämna några egna teorier i texten. Men visst är det en tänkvärd och bra titel som står ut ur mängden.--David Haglund 31 januari 2010 kl. 15.01 (UTC)
Är det där den korrekta/officiella förklaringen om än långsökt, eller din spekulation? //[bnw] 2 februari 2010 kl. 18.13 (UTC)
Ja, den har framförts av upphovsmannen. -JH 3/2 18.44
Då tycker jag nog att uppgiften platsar i artikeln någonstans, helöst med källa om du minns var du läst det. --David Haglund 3 februari 2010 kl. 21.05 (UTC)

Voomers / Boomers

"Voomers" är bättre, möjligen att de elaka kan kallas "Boomers". -JH

Bättre? Jag vet inte vad som är bäst.. Det är bara så att de kallas så i alla översättningar jag läst. Det är nog det mer etablerade namnet. Jag tror verkligen inte att de kallas olika beroende på om de är elaka eller inte. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 februari 2010 kl. 05.41 (UTC)
Nu har ju aldrig mangan översatts, så jag förmodar du menar animen? Det är lite olika, jag kan t.ex. peka på att i pilotavsnitten A.D. Police anges (se engelska wikipedia): "In the not-too-distant future VOOMERS (VOodoo Organic Metal Extension Resource), robots manufactured by the Genom Corporation, take care of most of the manual labor in Genom City. Recently the VOOMERS have been malfunctioning and becoming BOOMERS, crazed robots who are often involved in many violent and criminal activities." -JH 3/2 18.44
Njae, nu tänkte jag på pseudomangan från Dark Horse ("Bubblegum Crisis"), och översättningen av "AD Police" som faktiskt gavs ut i USA av Viz. Så mangan "AD Police" har översatts, ja. Mina anime är för långt nerpackade för att jag skall kunna hitta dem i förrådet.. De var nämligen på laserdisc, och de tar så stor plats. Hmm.. men liner notes för dem fanns på www.animeigo.com. Där finns notes för AD Police files, Bubblegum Crisis ovch Bubblegum Crash... "Voomer" nämns inte alls, så översättaren kanske ändrade något i storyn? Hmm.. det ser ut som om jag får göra lite mer forskning kring ämnet. I de tyska och franska utgåvorna av mangan så hittar jag inte heller voomer, men å andra sidan kan jag varken tyska eller franska. De engelska och svenska artiklarna på wikipedia litar jag inte på, men det är så klart en anledning att forska vidare och få klarhet. En sak ser jag i alla fall. Animeigo och Dark Horse (USA) verkar köra konsekvent med "B" medan manga entertainment (Storbritannien, känd för att förstöra generationer av anime) verkar blanda... Om jag jag kollar Tokyo 2040 så är termen i den konsekvent "B"... ( http://www.tokyo2040.com/ ) men där hittar jag dock en intressant mening: »The super conglomerate "Genom" dominates the development and sales of the "Boomers" market with their original Voomer brand.» Om man skall tro på detta så kallas de "boomer", men ett varumärke som ägs av Genom corp. är "Voomer". Inte riktigt något man kan bygga en artikel på, men en indikation. Så, ytterligare forskning återstår. Någon som kan läsa japanska som kan ta en titt på jp.wikipedia.org? Annars har jag svårt att hitta utgivningsdata och skapare för mangorna AD Police, Bubblegum Crisis, etc. och vilken ordning de kom i förhållande till animen. ADP gjordes ju av en anna tecknare och ytterligare en annan verkar ha gjort Tokyo 2040. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 februari 2010 kl. 20.51 (UTC)
USA-mangan, gjordes den inte av Adam Warren? Har inte läst den, men den borde kanske också nämnas i sammanhanget. -JH 15/2 18.49